Pages

29. 7. 2012.

Tortilje sa crnim lukom

Veoma neobičan način za pripremu ovog hleba ili tortilje, kako god. Važan je ukus, a meni se sviđa, u stvari ja sam ljubitelj svih vrsta, praziluka, belog luka, crnog luka, mladog luka..........
Samo kad budete "filovali" ove tortilje nemojte da preterate sa lukom kao ja.

Za testo je potrebno:

2 čaše (od kiselog mleka) brašna
1 čaša mlake vode
na vrh kašičice soli
1/2 čaše iseckanog luka
ulje

Testo zamesite i ostavite ga da se odmori 30 minuta, pokrijte ga mokrom krpom.
Dok se testo odmara iseckajte crni luk, ja sam koristila vlašac ali nemate nije problem , možete koristiti i crni luk samo morate sitno da ga iseckate.
Dok vam se testo odmara možete napraviti i sos za umakanje:

2 suve ljute paprike
2 kašike iseckanog vlašca
1 kašičica svežeg izrendanog đumbira
3 kašike soja sosa
1 kašika ulja ( ja sam koristila susamovo)
1 kašičica šećera
2 kašike sirćeta (balzamiko)

Testo se već odmorilo i vreme je da se spremaju tortilje. Testo razvucite u veći pravougaonik, premažite ga uljem. Pobacajte iseckan crni luk i urolajte testo u rolat. Iseckajte rolat na 6 -8 komada. Komad uzmite i uvrnite ga nekoliko puta, Podignite komad  pritisnite ga rukom (dlanom) da dobijete oblik  palačinke. Manjom oklagijom razvucite palačinku , neće smetati ako malo crni luk izviri iz testa.
Pecite po 3 minute sa obe strane u tiganju, dok ne dobijete željenu boju.
Poslužite cele ili ih isecite na četvrtine sa sosom (malo je bio ljući, procenite sami što se tiče papričica)







5 коментара: