11. 2. 2011.

Torta sa crnim ribizlama

Potrebno je:

za koru
2 jajeta
60g šećera
1 vanilin šećer
60g brašna
1 prašak za pecivo

1 kesica mini plazme

300g  crnih ribizli
150g šećera
1 šolja vode

3 kašike želatina

4 kisele pavlake
0,5 l  slatke pavlake

Priprema:

Izlupajte čvrst sneg od belanaca dodajući 30g šećera sa  vanilin šećerom. Umutite žumanca sa 30g šećera. Sjediniti belanca i žumanca, polako umutiti 60g brašna sa jednim praškom za pecivo. Peći 12 min. na 200 stepeni.
Ja pečem u plehu koji se zakopčava.
Kada je kora ohlađena, skinuti obruč. Ako koru pečete na papiru, skinite papir, koru stavite na tanjir ili tacnu i vratite obruč ili prsten, kako god, ali  otvoren. Kada stavite otvoren obruč preko kore imaćete toliko mesta da ćete tu ređati mini plazmu.

Preko kore sipajte ribizle koje ste pripremili na sledeći način:
Ušpinovati šećer sa šoljom vode, neka ima gustinu kao preliv za baklavu.Dodati ribizle, pustiti da se ribizle otope, sjedine sa šećerom i da se dobije gustina kao za slatko. Ostaviti da se ohladi. Procediti ribizle, voće poređati preko patišpanja a dobijeni sok stavite na ringlu.
3 kašike želatina preliti sa 4 kašike vode. Ostavite da želatin nabubri.
Ugrejte sok od ribizle i umešajte želatin. Ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku prema uputstvu.
U činiju izručite kisele pavlake, dodajte  deo slatke pavlake, ostavite deo ako želite da je ukrasite sa pavlakom. Polako promešajte kiselu i slatku pavlaku i dodajte ohlađeni sok od ribizle. Fil izručiti preko voća.
Po želji ukrasite tortu. Najbolja je kada prenoći, patišpanj i plazma upiju sokove i budu meki.




Нема коментара:

Постави коментар