Svakome ko se posvećeno bavi svojom ishranom je, sigurna sam, poznat pojam četiri bele smrti (ranije se govorilo o tri, a u međuvremenu neki autori pišu i o pet), koji sugeriše na beli šećer, so, mleko i belo brašno. Mnogi nutricionisti i eksperti za ishranu dugo upozoravaju da belo brašno treba izbaciti iz ishrane. Sa željom da to sprovedem u delo i da sama napravim zdrav hleb koji će meni i mojoj porodici potpuno odgovarati, nekako se nametnuo hrono hleb.
U poslednje vreme se dosta govori o hrono ishrani, koja, sudeći po sadržajima na internetu i ljudima iz mog okruženja, osvaja sve više pristalica. Nedavno mi je prijateljica koja je sa hrono ishranom postigla fantastične rezultate rekla - To nije dijeta, to je zdrav način ishrane. Ne držim dijete, ali volim uvek da probam nešto novo i da ako mi odgovara zadržim kao naviku u ishrani. I zaista je tako, hrono ishrana je više od dijete ili ishrane - ona je stil života.
Tako se našao i ovaj hrono hleb koji već duže vreme pravim. Kombinacija ječmenog, raženog i heljdinog brašna daje hleb koji je veoma zdrav (potpuno je prirodan, nema aditiva, boje, kvasca...), a i veoma zasitan, tako da su ova dva hlepčića u obliku mafina meni dovoljna za jedan obrok.
Hleb možete peći u kalupu za mafine ili u kalupu za hleb. Meni je lakše da sve to odradim u kalupu za mafine iz više razloga: brže se ispeče i odličan je za pakovanje i za poneti.
Potrebno je:
- 1 šolja raženog brašna
- 1 šolja ječmenog brašna
- 1 šolja heljdinog brašna
- 2 šolje kisele vode
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica sode bikarbone
- ½ kašičice soli
Priprema:
- Modlu za mafine namažite uljem.
- U veću činiju stavite brašno, dodajte so, sodu, ulje i izmešajte. Na kraju dodajte kiselu vodu - masa treba da bude malo mekša. Sve izmešajte i po kašiku i po stavljajte u modle.
- Pecite 35 minuta na 170℃.
🍞👌🏻😃
Divan recept! Hleb pečem skoro svaki dan i moje devojče i ja ga volimo i sa drugim vrstama brašna, još muškog da ubedimo :)
ОдговориИзбриши