U našoj kući, mutabel je skoro jednako zastupljen koliko i humus. Odličan je kao namaz, podjednako je dobar i kao prilog. Iako je jelo libansko, svi sastojci su nam dobro poznati.
Plavi patlidžan ne koristim baš često, iako ga volim, zato što je dosta voden, a pri prženju se ponaša kao sunđer i upija dosta ulja (to niko ne voli, zar ne?). Ali pečen u rerni na malo masnoće — to je već nova priča.
Pečeni patlidžan, crvena ajvar paprika, beli luk, sve su to sastojci koji garantuju odličnu kombinaciju.
🍆
Potrebno je:
- 2 patlidžana srednje veličine
- 2 crvene ajvar paprike (zimi su ok i one iz zamrzivača)
- 4 čena belog luka
- ½ kašičice kumina
- biber, so, ½ kašičice tucane paprike
- ¼ šolje melase od nara
- ½ soka od limuna
Priprema:
- Presecite patlidžan, mesnati deo nožem zaseći po dužini sa obe strane da dobijete kao neki oblik mreže (v. sliku)
- Ako je u pitanju sveža paprika, presecite je po dužini, izvadite semenje.
- U tepsiju sipajte ulje, patlidžan okrenite tako da mesnati deo bude u ulju, pored dodajte paprike, prekrijte folijom. Posle 30 minuta u tepsiju ubacite 4 čena belog luka i pecite još 20 minuta na 180 stepeni.
- Izvadite tepsiju i ostavite 5 minuta da se prohladi. Izvadite patlidžan i kašikom sastružite mesnati deo, pa stavite u multipraktik. Dodajte oljuštenu papriku i očišćen beli luk. Dodajte začine i izmiksajte lagano pulsirajući. Na kraju dodajte melasu od nara, izmešajte i ukrasite po želji.
- Ostavite na 30 minuta u frižideru da se ohladi i da se ukusi povežu.
Divno si ga napravila.Kad spremam patlidžan ja ga rasečem pa posolim i ostavim d astoji. Nekkao so pokupi višak tečnosti pa bude manje vodnjikav.
ОдговориИзбришиDivno,nego kako se pravi melasa od nara?
ОдговориИзбриши