Na prvi pogled možete se prevariti, jer govedina na burgundski način neodoljivo podseća na dobro poznati gulaš koji uvek spremamo. Međutim, razlike su ogromne. U ovom jelu ćete naći slaninu, flambirano povrće, belo vino i francusku kulturu kao ključni sastojak. Ovo jelo spaja francusku vinsku oblast Burgundiju i naklonjenost Francuza govedini. Francuska je najveći proizvođač i konzument govedine u Evropi, a kada je u pitanju vino, sinonim za ovu zemlju, nalazi se na samom čelu liste svetskih proizvođača - u ovom jelu ćete dobiti oba. Razlika između burgundske govedine i gulaša ima pregršt, a i ukus im je drugačiji. Sve te razlike su me ubedile da isprobam ovo jelo i priznajem da se nisam pokajala. Ukusi se pojačavaju kako jelo duže stoji, pa će posle par dana biti još punijeg ukusa. Meso je jako meko i skoro da se razdvaja u tanke niti, dok je sos priča za sebe. Još jedna prednost je ta što se sve može spremiti u jednoj posudi, ukoliko koristite šerpu koja direktno sa ringle može da ide u rernu, čime ćete uštedeti i vreme i napor.
Uz burgundsku govedinu možete poslužiti krompir pire ili testeninu.
Potrebno je:
- 800 g govedine
- 200 g slanine
- 4 veće šargarepe
- dve glavice crnog luka
- dva čena belog luka
- čaša belog vina (200 ml)
- 50 ml konjaka
- 200 ml goveđeg bujona (u nedostatku bujona mozete dodati vodu ili rastvoriti kocku za supu)
- 400 ml kuvanog paradajza (ili konzerva seckanog paradajza)
- so
- biber
- brašna (toliko da uvaljate meso sa svih strana)
Priprema:
- Uzmite govedinu i isecite je na kocke, posolite i pobiberite. Govedinu pospite brašnom i rukom ga utrljajte u svaku kocku mesa.
- Uzmite slaninu i iseckajte je na kocke. Ako je slanina masnija, propržite je u suvoj šerpi, koristeći pritom njenu masnoću, a u slučaju da je mesnata, onda sipajte malo ulja.
- Proprženu slaninu izvadite na tanjir.
- U istoj šerpi propržite govedinu sa svih strana. Kada je gotova, izvadite i nju na tanjir.
- U istu šerpu dodajte malo ulja ako smatrate da je potrebno i polako ubacite povrće: šargarepu i sitno iseckan crni luk. Dinstajte 10 minuta, a zatim dodajte i beli luk.
- Prelijte konjakom i flambirajte. Kada plamen nestane, dodajte kuvani paradajz, vratite slaninu i meso.
- Pustite da meso jednom provri i prebacite ga u vatrostalnu ili zemljanu posudu (ja sam koristila šerpu koja može u rernu, tako da nije bilo prebacivanja).
- Meso zalijte belim vinom i goveđim bujonom.
- Uključite rernu i stavite da se peče na 190 stepeni oko 50 minuta, ili dok tečnost ne ispari. Dužinu pečenja odredite prema sopstvenom ukusu, u zavisnosti od toga koju gustinu želite da postignete. Mi više volimo da je jelo malo gušće, da ima sosa, ali ne previše.
Uživajte! :) A onda mi javite kako je vama ispalo.
Mmmm, ovo je sjajno, kako mi je samo promakao taj divni receptic!:)) p.s. moram posebno pohvaliti fotkice, tamna podloga je pun pogodak!
ОдговориИзбришиHvala ! Recept preporucujem od srca. Preukusno!
Избриши