3. 12. 2010.

Bundevara

Pita bundevara - Magična Oklagija

Šta li je to tako posebno u zimi i pravljenju pita, što nam uvek pričinjava veliko zadovoljstvo? Možda je do onih bogatih aroma i mirisa koji, čini se, zagreju celu kuhinju ili je možda zvuk pucketanja kora koje često proveravam kroz staklo rerne sa dozom nestrpljenja i toplog čaja u rukama. Možda i oba, uostalom, nije ni važno. Važan je užitak koji ova pita pruža, svaki put - bez izuzetka.

Bundeva je u sezoni i svakako je treba upotrebiti na najbolji mogući način. Osim pite bundevare, omiljeni su nam i čorba i humus od bundeve. Kada je ishrana u pitanju, bundeva je svakako u vrhu liste najboljih izbora koje treba doneti u hladnijim mesecima. Osim što je zdrava (sadrži vitamine A, C, K, gvožđe, mangan i razne druge minerale), i pomaže u snižavanju holesterola, bundeva je plod kod kojeg je otpad minimalan jer je praktično ceo jestiv (imajmo u vidu da samo u EU na godišnjem nivou na otpadu završi preko 80 miliona tona hrane!). Semenke bundeve su naročito bogate magnezijumom i omega-3 masnim kiselinama, koje podržavaju zdravlje srca i mozga. 

Imajući u vidu i to da se bundeva može koristiti na jako puno načina, ne treba je zaobići kada je u sezoni. Prilikom kupovine, nebitno da li kupujete celu ili kriške, proverite da li je čvrsta i tvrda i da li ima meke delove (u slučaju da ima, izaberite neku drugu).

A sada pita.

Potrebno je:

  • 800g rendane bundeve
  • 250g mleka (ako ste intolerantni na laktozu, bademovo mleko je odlična zamena)
  • 1 vanilin šećer
  • 200g šećera
  • 500g tankih kora za pitu
Za pravljenje aromatičnog začina za bundevaru:
  • 1,5 kašičica cimeta
  • 1 kašičica mlevenog karanfilića
  • 1 kašičica muskatnog oraščića
  • 2 kašičice mlevenog đumbira

Priprema:

  1. Bundevu iseći na manje komade, da biste je lakše oljuštili.
  2. Oljuštenu bundevu izrendati na krupnije rende.
  3. Izrendanu bundevu podelite na dva dela.
  4. U šerpu staviti rendanu bundevu, 100g šećera i 250g mleka. Dodajte začine. Mešati na tihoj vatri dok se ne skuva, a po potrebi dodavati mleka. Ostaviti da se ohladi.
  5. U ohlađen pire dodati drugi deo izrendane bundeve.
  6. Pitu možete ređati ili urolati kao trube, sve zavisi od vlastitog ukusa. Ako rolate kore, ređajte po tri lista kora, nauljite ih i na njih ravnomerno nanesite pire. Krajeve zavrnite ka unutra, urolajte i poređajte na nauljen pleh. Rolne premazati uljem i staviti u vruću rernu.  Peći na umerenoj temperaturi dok pita ne porumeni, na 180℃.


Kolutovi bundeve - Magična Oklagija
Domaće bademovo mleko - Magična Oklagija
Pita bundevara - Magična Oklagija
Pita bundevara - Magična Oklagija
Pita bundevara - Magična Oklagija
Pita bundevara - Magična Oklagija
Pita bundevara - Magična Oklagija
Pita bundevara - Magična Oklagija

Нема коментара:

Постави коментар