Šta li je to tako posebno u zimi i pravljenju pita, što nam uvek pričinjava veliko zadovoljstvo? Možda je do onih bogatih aroma i mirisa koji, čini se, zagreju celu kuhinju ili je možda zvuk pucketanja kora koje često proveravam kroz staklo rerne sa dozom nestrpljenja i toplog čaja u rukama. Možda i oba, uostalom, nije ni važno. Važan je užitak koji ova pita pruža, svaki put - bez izuzetka.
Bundeva je u sezoni i svakako je treba upotrebiti na najbolji mogući način. Osim pite bundevare, omiljeni su nam i čorba i humus od bundeve. Kada je ishrana u pitanju, bundeva je svakako u vrhu liste najboljih izbora koje treba doneti u hladnijim mesecima. Osim što je zdrava (sadrži vitamine A, C, K, gvožđe, mangan i razne druge minerale), i pomaže u snižavanju holesterola, bundeva je plod kod kojeg je otpad minimalan jer je praktično ceo jestiv (imajmo u vidu da samo u EU na godišnjem nivou na otpadu završi preko 80 miliona tona hrane!). Semenke bundeve su naročito bogate magnezijumom i omega-3 masnim kiselinama, koje podržavaju zdravlje srca i mozga.
Imajući u vidu i to da se bundeva može koristiti na jako puno načina, ne treba je zaobići kada je u sezoni. Prilikom kupovine, nebitno da li kupujete celu ili kriške, proverite da li je čvrsta i tvrda i da li ima meke delove (u slučaju da ima, izaberite neku drugu).
A sada pita.
Potrebno je:
- 800g rendane bundeve
- 250g mleka (ako ste intolerantni na laktozu, bademovo mleko je odlična zamena)
- 1 vanilin šećer
- 200g šećera
- 500g tankih kora za pitu
Za pravljenje aromatičnog začina za bundevaru:
- 1,5 kašičica cimeta
- 1 kašičica mlevenog karanfilića
- 1 kašičica muskatnog oraščića
- 2 kašičice mlevenog đumbira
Priprema:
- Bundevu iseći na manje komade, da biste je lakše oljuštili.
- Oljuštenu bundevu izrendati na krupnije rende.
- Izrendanu bundevu podelite na dva dela.
- U šerpu staviti rendanu bundevu, 100g šećera i 250g mleka. Dodajte začine. Mešati na tihoj vatri dok se ne skuva, a po potrebi dodavati mleka. Ostaviti da se ohladi.
- U ohlađen pire dodati drugi deo izrendane bundeve.
- Pitu možete ređati ili urolati kao trube, sve zavisi od vlastitog ukusa. Ako rolate kore, ređajte po tri lista kora, nauljite ih i na njih ravnomerno nanesite pire. Krajeve zavrnite ka unutra, urolajte i poređajte na nauljen pleh. Rolne premazati uljem i staviti u vruću rernu. Peći na umerenoj temperaturi dok pita ne porumeni, na 180℃.
Нема коментара:
Постави коментар