27. 11. 2015.

Grčki pita hleb

Grčki pita hleb / Greek Pita Bread ~ Magična Oklagija

Grčka ima jako staru kulinarsku tradiciju koja seže u antičku prošlost, hiljadama godina unazad. Imajući u vidu istoriju i kulturu "kolevke evropske civilizacije", to nije ništa čudno, a čak i po mnogim mišljenjima prvi svetski kuvar potiče iz helenističke Grčke, sastavio ga je Arhestrat još 320. godine p.n.e. Možda im je ta privrženost istoriji i tradiciji pomogla da uprkos uplivima otomanskih uticaja u kulinarske navike sačuvaju i svoja autohtona jela.

Nikada se nismo podrobnije bavili kuhinjom Grčke, koja nam je po mnogo čemu bliska. Kada se pomene mediteranski način ishrane, Grčka nam isto tako nije prva asocijacija. Ipak, kada govorimo o grčkoj kuhinji, pretpostavljam da za nas Srbe ne važi ona Sokratova: "Znam jednu stvar: da ne znam ništa". U Beogradu ima nekoliko grčkih restorana i kioska brze hrane gde se mogu probati giros, suvlaki, tzatziki i dr, a takođe i mi dosta koristimo maslinovo ulje, grčke masline, fetu, grčki jogurt, origano, majčinu dušicu, nanu i drugo sveže začinsko bilje. 

Ishrana je značajan razlog zbog kojeg se Grčka našla na visokom 16. mestu liste najzdravijih zemalja sveta prema podacima UN, Svetske banke i SZO. *Pravljeno po receptu Akisa Petrecikisa.

Grčki pita hleb


Potrebno je:


  • 320g brašna + malo za posipanje radne površine
  • 2 kašičice kvasca
  • Kašičica soli
  • Kašičica šećera
  • 160ml mlakog mleka
  • 80ml mlake vode
  • 2 kašike majčine dušice
  • Kašika maslinovog ulja + malo za mazanje radne površine

Priprema:


  1. U činiju sipati kvasac, šećer, mlako mleko i vodu. Ostaviti da kvasac nadođe.
  2. U drugu činiju sipati brašno, listiće majčine dušice i so.
  3. U nadošli kvasac sipati kašiku maslinovog ulja i celu smesu sipati u brašno. Zamesiti meko testo, biće prilično meko, lepiće se za ruke.
  4. Pobrašniti radnu površinu. Mesiti testo 5 minuta. Ako je potrebno, dodati još malo brašna na radnu površinu, da dobijete testo koje se ne lepi za ruke.
  5. Nauljiti činiju i staviti zamešeno testo. Prekriti krpom i ostaviti 40 minuta da udvostruči veličinu.
  6. Po radnoj površini dobro razmazati malo maslinovog ulja. Izručiti nadošlo testo. Podeliti na 6 jednakih delova. Od svakog pojedinačnog dela napraviti lopticu i ostaviti sa strane.
  7. Za to vreme na šporet staviti tiganj da se dobro zagreje na srednjoj temperaturi. Pre stavljanja prve lepinje, tiganj nauljiti.
  8. Svaku lopticu testa razvući oklagijom u lepinju. Staviti je na vruć tiganj. Peći po 3 minuta sa svake strane. Ponoviti postupak dok ne istrošite svo testo.




  • Možete ih poslužiti uz humus, ajvar, jogurt, uviti meso sa sosom ili kako god se vama dopada :)


  • Brašno sa majčinom dušicom / Flour and thyme
    Brašno sa majčinom dušicom / Flour with thyme
    Testo za grčki pita hleb / Dough for Greek pita bread
    Testo za grčki pita hleb / Dough for Greek pita bread
    Testo za grčki pita hleb / Dough for Greek pita bread
    Grčki pita hleb / Greek pita bread ~ Magična Oklagija

    4 коментара:

    1. Krasno izgleda, dobro kažeš slabo poznajemo grčku kuhinju. Obizor da ono malo što znam o njoj a sviđa mi se sve što sam probala, trebalo bi bolje istražiti sigurna sam da bi se pronašlo svašta nešto fino.

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Hvala ti mnogo. Slažem se, grčka kuhinja je prava enigma, šteta je što nam osim brze hrane skoro ništa nije poznato. Mi nikad nismo letovali u Grčkoj, tako da nismo imali prilku da se malo bolje upoznamo sa grčkom kuhinjom, ali istražićemo malo :-) Pozdrav! :-)

        Избриши
    2. Isprobala sam ovaj recept danas i ostala zatečena koliko je testo bilo divno i koliko je ukus hleba bio neodoljiv! Svaka čast!

      ОдговориИзбриши
    3. Mila,baš mi je drago da vam se svidelo.
      Ja uglavnom ovaj hleb pravim nedeljom za doručak.

      ОдговориИзбриши