недеља, 19. децембар 2010.

Pita sa krompirom- krompiruša

Potrebno je

1kg brašna
1,5kg krompira
4 glavice crnog luka
so, biber, ulje

U vanglu sipati polovinu brašna od kg, sipati kašiku ulja, malo soli. Vodu (mlaku) dodati, zamesiti testo i dodavati  postepeno ostatak brašna.Zamesiti čvrsto testo, ne tvrdo. Testo podeliti na 4 jufke, svaku jufku  namazati celu uljem, i ostaviti  da odstoji sat vremena. Svaku jufku uzeti u ruke, staviti obe pesnice ispod testa i razvlačiti i pritom paziti da testo ne pukne. Kada ste dovoljno razvukli testo stavite na sto,  na kome je stoljnjak za razvlačenje testa, i testo razvlačiti sve dok ne  prekrije ceo sto,  a  krajeve iseći nožem .
Krompir iseckati na kockice, crni luk iseckati . U šerpu izdinstati crni luk, dodati krompir i dinstati 15 min. dodati so, biber. Ostaviti da se skroz ohladi.
Razvučenu koru nauljiti, staviti fil od krompira. Uhvatiti stoljnjak za krajeve i polako ga podići da se kora urola, ako je kora velika, da ne bi bila debela slobodno je isecite na pola. Uzeti nauljenu tepsiju i stavljati kore. Prvu koru smotati u krug, kao puž, drugu nastaviti tamo gde je prva završena. Poprskati uljem i peći na laganoj vatri, zato što krompir dinstanjem nije skroz zgotovljen.
Ako niste vični da razvijate kore, slobodno možete koristiti oklagiju. Kore će jednako biti tanke a pita će biti prava domaća.


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...