19. 12. 2010.

Pita sa krompirom- krompiruša

Potrebno je

1 kg brašna
1,5 kg krompira
4 glavice crnog luka
so, biber, ulje

U vanglu sipati polovinu ukupne količine brašna, dosuti joj kašiku ulja i malo soli. Dodajte mlaku vodu i zamesite testo postepeno dodajući ostatak brašna. Zamesiti čvrsto testo, ne tvrdo. Testo podeliti na 4 jufke.Svaku jufku namazati celu uljem i ostaviti da odstoji sat vremena. Svaku jufku uzeti u ruke, staviti obe pesnice ispod testa i oprezno razvlačiti pazeći da testo ne pukne. Kada ste dovoljno razvukli testo, spustite ga na sto na kojem je stolnjak za razvlačenje testa i razvlačite testo sve dok ne prekrije ceo sto, a krajeve iseći nožem.
Krompir iseckati na kockice, sitno naseckati i crni luk. Crni luk izdinstajte, dodajte krompir i dinstajte 15 min. Dodajte so i biber po želji. Ostaviti da se skroz ohladi.
Razvučenu koru nauljiti i staviti fil od krompira. Uhvatiti stojnjak za krajeve i polako ga podići da se kora urola, ako je kora velika, da ne bi bila debela slobodno je isecite na pola. Uzeti nauljenu tepsiju i stavljati kore. Prvu koru smotati u krug, kao puž, drugu nastaviti tamo gde je prva završena. Poprskati uljem i peći na laganoj vatri, zato što krompir dinstanjem nije skroz zgotovljen.
Ako niste vični razvijanju kora, slobodno možete koristiti oklagiju. Kore će biti jednako tanke, a pita će biti prava domaća.


Нема коментара:

Постави коментар