U poslednje vreme se dosta govori o čia semenkama, o njihovim hranljivim vrednostima, mnogim prednostima njihove upotrebe i dejstvu na čovekov organizam. Čia semenke se često reklamiraju kao super hrana, bogate su omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, antioksidantima, mineralima (između ostalog gvožđem, magnezijumom, kalcijumom, manganom), ne sadrže gluten, mogu se jesti cele (za razliku od lana), snižavaju holesterol i tako dalje. Kako sam uvek imala manjak gvožđa, bez mnogo razmatranja sam odlučila da obogatim svoju ishranu ovim moćnim semenkama, što preporučujem i vama.
Koristi čia semenki su poznate vekovima unazad. Prema nekim istraživanjima, Maje i Asteci su znali za njihova blagotvorna dejstva na ljudski organizam, pa su ih obilno koristili u svojoj ishrani kako bi ojačali imunitet i povećali nivo energije. Sama reč čia smatra se starom majanskom rečju za snagu.
Čia semenke se lako spremaju, kada se potope u vodu stvaraju želatinastu opnu oko semenke i mogu upiti i više od 10 puta svoje težine u tečnosti. Dugo drže sitim, odlične su u smoothie-ju, sa ovsenim pahuljicama, u pudingu.
Zanimljivost: prema Vikipediji, u Iranu se čia semenke koriste za pravljenje šerbeta.
Zdrav puding od kefira i čia semenki
Potrebno je:
- Čaša kefira (180g)
- 2 kašike čia semenki
- 1 kašika džema po izboru (ja sam koristila domaći džem od borovnica)
- Pekan orasi (ili drugi orašasti plodovi)
Priprema:
- U čašu kefira sipati 2 kašike čia semenki. Promešajte i ostavite preko noći da se semenke dobro natope.
- Sutradan u čašu po izboru prespite kefir sa čiom.
- Dodajte kašiku džema i pospite orasima.
Vaš zdrav obrok je gotov.
Lako, brzo, zdravo :-)
Divne fotke!
ОдговориИзбриши