31.12.2010.

Saher torta

Kaže se da nijedan grad nije toliko aristokratski koliko Beč. Zeitgeist je očuvan u Zaher torti, simbolu aristokratske Austrije i njenog sofisticiranog ukusa. Ona je spezijalitet bečke kuhinje i emblemski proizvod austrijskog poslastičarstva. Njen nastanak prati zanimljiva legenda, naime, 1832. godine grof Klemens fon Meternih zatražio je od svojih zaposlenih da naprave poseban desert za njega i njegove ugledne goste na visokom položaju. Glavni poslastičar je bio bolestan (na sreću, ispostavilo se), a zadatak je na sebe preuzeo šesnaestogodišnji Franc Zaher, koji je tek 2 godine bio šegrt u dvorskoj kuhinji. Rezultat je Zaher torta, najstrože čuvana poslastičarska tajna Austrije. Francov sin Eduard je 1876. osnovao Hotel Zaher, u kojem se i danas služi torta pravljena po autentičnom receptu, a posetioci imaju mogućnost da izaberu između 3 veličine.


Zaher tortaBiskvit
140g maslaca
160g šećera
180g čokolade za kuvanje (menaž)
8 jaja
120g brašna

Fil
200g marmalade od kajsije

Glazura
125g maslaca
250g čokolade za kuvanje

Nekoliko sati pre početka izrade torte izvaditi maslac da se ugreje na sobnoj temperaturi.
Čokoladu izlomiti na sitne kocke i istopiti na pari.
Penasto umutiti maslac sa šećerom i dodati istopljenu čokoladu.
Umućenoj masi dodavati jedno po jedno žumance u razmaku od 2 minuta (taman toliko vremena je potrebno da umutite jedno žumance pre dodavanja sledećeg).
U posebnoj posudi umutiti belanca, da dobijete čvrst sneg.
U umućenu masu sa maslacem i čokoladom dodati brašno. Zatim dodati i umućena belanca iz 2-3 puta (dodajte jedan deo umućenih belanaca, lopaticom sve izmešajte da se mase sjedine, zatim dodajte drugi deo belanaca i izmešajte lopaticom, dodajte treći deo i izmešajte).

Kalup prečnika 24cm obložite papirom za pečenje. Sipajte umućenu masu i pecite 40 minuta na 170 stepeni. Da li je kora pečena proverite čačkalicom.
Pečeni biskvit ostavite da se potpuno ohladi, u idealnom slučaju 6 sati.
Ohlađen biskvit presecite po horizontali, da dobijete 2 kore.
Donju koru bogato nafilovati džemom, poklopiti drugom korom i celu tortu premazati džemom sa svih strana. Dok spremate glazuru, tortu stavite u frižider da se hladi.

Priprema glazure

Na laganoj vatri otopiti maslac, kuvati ga dok ne ispari voda (dok ne prestanu da se stvaraju mehurići).
U otopljen maslac dodati izlomljenu čokoladu i ostaviti da se prohladi (glazurom se preliva biskvit i ne sme biti ni previše tečna ni previše gusta).
Biskvit staviti na rešetku (od šporeta), a ispod nje papir za pečenje. Biskvit bogato preliti glazurom, slobodno pustite da čokolada pada na papir za pečenje (čokoladu sa papira sakupiti ponovo upotrebiti za prelivanje).
Da bi torta lepše izgledala, biskvit prelijte glazurom iz više puta (3).
Posle svakog prelivanja glazurom, torta treba da se ohladi.


Isecite parče i uživajte.

Zaher torta

Zaher torta

Zaher torta

Zaher torta

Zaher torta

Zaher torta

Zaher torta

Zaher torta

Zaher torta

Нема коментара:

Постави коментар