20. 2. 2011.

Valjuške

Potrebno je

500g krompira
1 jaje
malo soli, bibera,
na vrh noža muskatnog oraha
200g brašna

Skuvati krompir, napraviti pire i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati jaje, soli, bibera, muskatni orah, izmešati. Dodati brašno i zamesiti tako da se testo ne lepi za ruke. Praviti loptice a zatim ih između dlanova rolati da se dobije oblik valjuške.
Možete ih kuvati kao knedle, ali ja sam ih pržila, kuvane se više slažu sa sosovima.
Ako vam kao meni ostane sastav za pohovanje, valjuške stavite u smesu od jaja i brašna, pa zatim u prezle. Ka d ih ubacite u prezle malo rukom rolajte po tanjiru da dobiju oblik.
Pržite ih u dubljoj masnoći 15 min.
Ako ih kuvate, onda u tiganju na malo masnoće zagrejte prezle i ubacite valjuške i protresite tiganj da se uvaljaju sa svih strana.

Нема коментара:

Постави коментар