Potrebno je
za koru:
6 belanaca
6 kašika šećera
5 kašika šećera
3 kašike mlevenih lešnika
1 kesica praška za pecivo
za fil:
6 žumanaca
100g šećera
4 dl mleka
100 g bele čokolade
2 kesice želatina
100 g mlevenih lešnika
4 kesice(160) šlaga
Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer i nastavite da mutite. Brašno pomešajte sa lešnikom i praškom za pecivo, uzmite žicu i njome promešajte da se sve ravnomerno izmeša. Kada su belanca crvsto umućena, isključite mikser i dodajte brašno i lagano lopaticom mešajte, iz tri puta umešajte brašno u belanca. Dobro izmešajte, jer može da se desi da vam ostane brašno ne umešano u belanca.
Pecite na 180 stepeni 10 minuta u kalupu sa štipaljkom (26cm)
Koru prelijte vrelim mlekom (oko 150 ml, koliko kora upije)
Kad se kora ohladi odvojite je od obruča kalupa, ali je ostavite u kalupu.
Žumanca umutite sa šećerom, ništa posebno, možete upotrebiti žicu. Želatin (20 g) prelijte sa 8 kašika vode da nabubri.
Mleko stavite da se ugreje, nikako da provri. Vruće mleko prelijte preko žumanaca, promešajte i sve vratite u šerpicu i kuvajte 5 minuta na laganoj vatri. Pomerite sa šporeta i dodajte belu čokoladu izlomljenu na kockice, mešajte da se čokolada istopi. Ugrejte želatin da se otopi i dodajte ga žumancima.
Ostavite da se ohladi, povremeno mešajući. Fil će biti malo ređi, ali ne brinite, kad dodate sve ostalo i ostavite da se ohladi, stegnuće se, zato ja nisam skidala obruč od kalupa sve dok se fil nije stegao.
Umutite šlag po uputstvu.
Kad se žumanca ohlade, dodajte im lešnik, umućeni šlag.
Fil sipajte preko kore. Ukrasite krupno mlevenim lešnikom.
Ostavite da se ohladi nekoliko sati,
Torta je lagana i nije mnogo slatka.
Divno i kremasto !!!!
ОдговориИзбриши