Kolač koji nije zahtevan za izradu, izuzetan uz šoljicu čaja ili kafe, u društvu ili dok u tišini uživate u stranicama dobre knjige.
Pvo napravite pire (sos) od jabuka. Oljuštite dve jabuke srednje veličine ili jednu veću, iseckajte je na kriške i stavite je u šerpicu, nalijte je jednom šoljicom vode i kuvajte na srednjoj temperaturi 20 minuta - dok ne bude meka. Tečnost treba da ispari, ali ako ostane, prospite je pre pasiranja jabuke.
U činiju stavite suve sastojke: brašno, so, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer,
U drugoj činiji umutite jaja, mleko, ulje, vanilu, limunovu koru, pire od jabuka, cimet i iseckane urme.
Mokre sastojke sipajte u suve i sve energično izmešajte. Masa treba da bude prilično gusta. Na kraju dodajte šaku oraha. Sve ponovo izmešajte. Sipajte u pleh željenog oblika i pecite na 180° 45 minuta, najbolje će biti da proveru uradite čačkalicom.
Ja sam svoj kolač pekla u modli za tart, s tim što sam u sredinu stavila prsten (modla za krofne) i dobila sam kolač u obliku prstena.
Potrebno je:
Mokri sastojci:
- 3 jajeta
- 120 ml ulja
- 120 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 150 ml sosa od jabuke
- 1 kašičica rendane limunove kore
- 1 kašičica cimeta
Suvi sastojci:
- 400 g šećera
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice sode bikarbone
- 480 g brašna
- 1 šolja iseckanih urmi
- šaka oraha
Pvo napravite pire (sos) od jabuka. Oljuštite dve jabuke srednje veličine ili jednu veću, iseckajte je na kriške i stavite je u šerpicu, nalijte je jednom šoljicom vode i kuvajte na srednjoj temperaturi 20 minuta - dok ne bude meka. Tečnost treba da ispari, ali ako ostane, prospite je pre pasiranja jabuke.
U činiju stavite suve sastojke: brašno, so, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer,
U drugoj činiji umutite jaja, mleko, ulje, vanilu, limunovu koru, pire od jabuka, cimet i iseckane urme.
Mokre sastojke sipajte u suve i sve energično izmešajte. Masa treba da bude prilično gusta. Na kraju dodajte šaku oraha. Sve ponovo izmešajte. Sipajte u pleh željenog oblika i pecite na 180° 45 minuta, najbolje će biti da proveru uradite čačkalicom.
Ja sam svoj kolač pekla u modli za tart, s tim što sam u sredinu stavila prsten (modla za krofne) i dobila sam kolač u obliku prstena.
Savršen!
ОдговориИзбриши