28. 12. 2016.

Mrvljena pita sa višnjama

Mrvljena pita sa višnjama - Magična Oklagija

Mrvljena pita sa višnjama je kolač koji pruža mnogo mogućnosti i kombinacija, koji se pravi od svega nekoliko sastojaka koje uvek imate u frižideru. Uz ovaj kolač osećaćete se moćno uz minimalan napor. Ukus je u toj meri obrnuto proporcionalan jednostavnoj pripremi, da ćete, kada je probate, sigurno pomisliti — Ko bi rekao? 

Kada nemam mnogo vremena na raspolaganju, bilo da smo mi raspoloženi za nešto slatko ili se neko najavio da dolazi u goste, najčešće posegnem za višnjama iz zamrzivača. Isto radim i kada je u pitanju klasična pita sa višnjama.

Mrvljena pita kao desert je odlična, brza, jednostavna, drugačija od ostalih i veoma ukusna poslastica. Odličan slatkiš za završetak ručka, savršeno se slaže sa šoljom toplog čaja. Možete je upotpuniti kuglom sladoleda od vanile. 🍨

Voće je lični izbor - mrvljenu pitu možete praviti sa borovnicama, miksom šumskog voća itd.

Još jedna dobra strana je kompaktnost fila. Zahvaljujući gustinu fil je stabilan i gust, tako da mrvljenu pitu možete nositi kao poklon u goste ili na piknik, roštilj, izlet, bez brige da će se fil razliti ili otopiti. Ja sam je nosila na ručak sa prijateljima kod koleginice i bila je pun pogodak, tražilo se parče više. 

Za TESTO je potrebno:

  • 440g brašna
  • 250g šećera
  • 280g ohlađenog putera, iseckanog na kockice
  • 2 velika žumanceta
  • kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • ½ kašičice ekstrakta badema

Za FIL je potrebno: 

  • 500g zamrznutih višanja
  • 150g šećera (ako volite slađe, slobodno nagnite posudu sa šećerom 😊)
  • 2 kašike gustina (kada se višnje otope, gustin će njihov sok učiniti želatinastim i sprečiti da fil bude tečan)

Priprema:


Za pravljenje ovog testa najbolje je koristiti multipraktik, kako bi se sprečilo da se puter ugreje od ruku.

  1. U multipraktik staviti sve sastojke za izradu testa osim žumanaca i pulsirajući nekoliko puta izmešajte sastojke. Dodajte umućena žumanca i dobićete kompaktno masno testo.
  2. Od testa oblikujte loptu, obavijte je providnom folijom i stavite u frižider na 20–30 minuta.
  3. Ohlađeno testo podelite. Jednu polovinu stavite u pleh (ja sam koristila pleh dimenzija 20x30) i lagano prstima pritiskajte dok ne obložite celo dno pleha, odnosno dok testo ne dosegne sve ivice pleha. 
  4. U činiju staviti zaleđene višnje, posuti šećerom i staviti 2 kašike gustina. Blago promešati i odmah izručiti na koru.
  5. Drugi deo testa ide preko fila i za njega ima nekoliko mogućnosti: da se manji komadi testa kidaju rukama i stavljaju preko fila, da se testo izrenda na krupnije rende ili da oklagijom razvućete testo i stavite preko višanja. Ja sam izabrala prvu opciju, testo sam kidala rukama, ne vodeći preterano računa da svaki deo fila bude savršeno prekriven. Na taj način ćete postići rustikalniji izgled pite, što će joj dati poseban šarm.
  6. Predlog: Gornju koru možete posuti listićima badema, dobiće izvrsnu hrskavost.
  7. Pecite na 180℃, 30 minuta ili dok ne bude zlatnobraon (svaka rerna je drugačija, vodite računa o testu, Vi najbolje poznajete svoju rernu).
Ohlađen kolač isecite na komade željene veličine i prepustite se uživanju. 😃🍒🍰

Mrvljena pita sa višnjama - Magična Oklagija
Mrvljena pita sa višnjama - Magična Oklagija
Crtež i čaj uz mrvljenu pitu sa višnjama
Mrvljena pita sa višnjama - Magična Oklagija

Нема коментара:

Постави коментар