Potrebno je:
- 1 svinjska butkica
- 1 juneća krmenadla
- 1 sirova svinjska nogica
- 1 suva svinjska nogica
- 4 pileće nogice
- 2 glavice belog luka
Meso dobro operite, ako je potrebno nogice obrijte.
U veću šerpu (5l) naređajte meso, nalijte vodom, da voda prelazi preko mesa.
Stavite da se kuva. Kad voda provri, smanjite temperaturu na najmanji podeljak (1) i kuvati dok se meso ne raspadne. Otklonite penu koja se stvara tokom kuvanja (to će se desiti samo na početku), posle zatvorite lonac i kuvajte bez otvaranja.
Kada je meso kuvano, pripremite sve za spremanje pihtija. Kuvajte ih otprilike 5 do 6 sati.
Na sto poređajte duboke tanjire. Uzmite 3 suda u kojima ćete spremati:
- prvi sud vam treba da izvadite skuvano meso
- drugi sud vam treba da u njega stavljate meso očišćeno od kostiju
- treći sud vam treba da stavljate kosti
U sud izvadite skuvano meso, voda u kojoj se kuvalo meso nek i dalje ostane na šporetu i ako je potrebno dodajte vodu, posolite i neka kuva do trenutka kad treba da nalijete meso u tanjirima.
Uzmite meso i prstima skidajte sa koske sitno kidajući ga. Koske bacajte u sud namenjen za to, meso u drugu posudu. Kožicu sitno propustite kroz prse, sve treba da bude sitno. Bacajte hrskavicu i koske, sve ostalo ide u pihtije. Pileće nogice ako ne volite i njih možete da bacite, njih stavljam zbog količine želatina koje imaju.
Kada ste svo meso usitnili, uzmite meso i ređajte u duboke tanjire.
Kada ste svo meso utrošili i rasporedili po tanjirima, poređajte beli luk preko mesa.
Isključite ringlu, skinite šerpu sa šporeta, donesite je do stola i kutlačom sipajte u tanire vodu tako da prekriva meso. Kada ste završili u svaki tanjir stavite po 1 kašičicu aleve paprike.
Ostavite da se ohladi, nemojte da ih pomerate dok se hlade.
P.S. Ja pihtije kuvam cele noći. Počnem u ponoć i kuvam ih do 6 ujutru. Ujutru počnem sa pripremom i kad završim hlade se sve dok se ne stegnu.
P.P.S. Pihtije najčešće pravim za Božić. Najviše mi se sviđaju u kombinaciji sa slanom tortom.
Нема коментара:
Постави коментар