9. 12. 2010.

Čorba od bundeve

Supa od bundeve

Da li znate zanimljivu priču o poreklu bundeve?
Bundeva potiče sa američkog kontinenta, gde je uzgajana mnogo pre kukuruza. Američkim starosedeocima je bila jedan od glavnih izvora hrane pomoću kojeg su preživljavali duge i oštre zime. Verovali su u lekovita svojstva njenih semenki, a u ishrani su koristili i cvet. Pored toga, korišćena je i u druge svrhe, npr. kriške bundeve su sušili i tako dobijali trake, od kojih su potom pleli prostirke i prekrivače. Veruje se da je Kolumbo prilikom povratka u Evropu sa sobom nosio semenke bundeve.
I čorba od bundeve ima jako zanimljivu priču, naime ona je simbol pobede Haitija nad Francuskom, čime se ovo ostrvo oslobodilo kolonizatora i ostvarilo nezavisnost. Haićanima je bilo zabranjeno da konzumiraju čorbu od bundeve, jer su francuski kolonizatori ovo jelo smatrali poslasticom previše sofisticiranom za nepca robova.

Potrebno je:

  • puter
  • glavica crnog luka
  • 2 srednja krompira
  • 600g bundeve isečene na kockice
  • 1 kocka za goveđu supu

Priprema:

  1. Propržite luk na malo ulja i dodajte krompir isečen na kocke i bundevu. 
  2. Sipajte tek toliko vode da povrće ogrezne, dodajte kocku za supu i kuvajte 30 min. na srednjoj vatri. Sve izmiksajte pomoću blendera, vratite u šerpu i ostavite da provri. 

Predlog: Poslužite supu sa začinjenim kockama hleba, koje spremate na sledeći način: kockice hleba propržite u tiganju na malo putera i sa suvim začinima (ravna kašičica majčine dušice, mleveni đumbir, kim, aleva paprika).

Supa od bundeve

Supa od bundeve

Supa od bundeve
Supa od bundeve

Нема коментара:

Постави коментар