Da li znate zanimljivu priču o poreklu bundeve?
Bundeva potiče sa američkog kontinenta, gde je uzgajana mnogo pre kukuruza. Američkim starosedeocima je bila jedan od glavnih izvora hrane pomoću kojeg su preživljavali duge i oštre zime. Verovali su u lekovita svojstva njenih semenki, a u ishrani su koristili i cvet. Pored toga, korišćena je i u druge svrhe, npr. kriške bundeve su sušili i tako dobijali trake, od kojih su potom pleli prostirke i prekrivače. Veruje se da je Kolumbo prilikom povratka u Evropu sa sobom nosio semenke bundeve.
I čorba od bundeve ima jako zanimljivu priču, naime ona je simbol pobede Haitija nad Francuskom, čime se ovo ostrvo oslobodilo kolonizatora i ostvarilo nezavisnost. Haićanima je bilo zabranjeno da konzumiraju čorbu od bundeve, jer su francuski kolonizatori ovo jelo smatrali poslasticom previše sofisticiranom za nepca robova.
Potrebno je:
- puter
- glavica crnog luka
- 2 srednja krompira
- 600g bundeve isečene na kockice
- 1 kocka za goveđu supu
Priprema:
- Propržite luk na malo ulja i dodajte krompir isečen na kocke i bundevu.
- Sipajte tek toliko vode da povrće ogrezne, dodajte kocku za supu i kuvajte 30 min. na srednjoj vatri. Sve izmiksajte pomoću blendera, vratite u šerpu i ostavite da provri.
Predlog: Poslužite supu sa začinjenim kockama hleba, koje spremate na sledeći način: kockice hleba propržite u tiganju na malo putera i sa suvim začinima (ravna kašičica majčine dušice, mleveni đumbir, kim, aleva paprika).
Нема коментара:
Постави коментар