Kada se pomenu sitni kolači, prvi kolač koji mi pada na pamet je bajadera. To je klasik koji se uvek nađe na našem stolu kada su razna slavlja, rođendani, slave, proslave Nove godine i slično. Bajadera je kolač sa dugom tradicijom i jedan od prvih koje sam naučila da pravim. Iako volim da eksperimentišem, originalni recept nikada nisam menjala, jer me za njega vežu lepe uspomene, a i ukus je takav, da ga nema potrebe menjati.
Potrebno je:
- 500g šećera
- 1 margarin
- 400g samlevenog keksa
- 200g samlevenog oraha
- 100g crne čokolade za kuvanje
Glazura od čokolade:
- 25ml vode
- 25g šećera
- 60g margarina
- 125g crne čokolade za kuvanje
Priprema:
- Bajadera se sastoji od svetle i tamne mase. U šerpu staviti šećer i 2 šoljice vode, ušpinovati. Potom dodati ceo margarin. Kada se margarin otopi, dodati keks, orahe i sve dobro ujednačiti. Smesu podeliti u dva dela (da bih imala dva jednaka dela, koristila sam vagicu). U jedan deo smese dodati otopljenu crnu čokoladu (i dobili ste tamnu masu).
- U odgovarajući pleh (25 x 25) rastanjiti polovinu tamne mase. Preko toga staviti celu količinu svetle mase, a preko toga i preostali deo tamne mase. Pre nanošenja glazure staviti u frižider da se ohladi.
- Za to vreme pripremite glazuru. Sve sastojke stavite u šerpicu i otopite na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Vruću glazuru prelijte preko kolača i ostavite par sati da se stegne.
Lepo upakovane, mogu bitisavršen poklon za prijatelje ili dragu osobu. Jedan takav slatki paketić sam ponela na večeru sa prijateljima :-)
Нема коментара:
Постави коментар