27. 8. 2011.

Rođendanska torta

Danas je Magična oklagija proslavila prvi  rođendan. 
Za tu priliku sam napravila moj drugi fondan i  tortu sa lešnicima.

Potrebno je:
za kore

10 belanaca
250 g seckanih lešnika
15 kašika šećera
1 kašika sirćeta
2 kašike brašna
300-400g eurokrema

za fil:

10 žumanaca
10 kašika šećera
2 kesice pudinga od čokolade
4 kašike brašna
800 ml mleka
250g čokolade
vanilin šećer

300g maslaca
100g šećera u prahu

Umutite belanca sa šećerom, dodajte kašiku sirćeta. Lagano rukom umutite brašno, da belanca ne padnu. Pleh od šporeta obložite papirom za pečenje i pospite seckanim lešnikom. Preko sipajte umućena belanca i sušite na 150 stepeni  oko 60 min, ne otvarajte rernu i pre sušenja belanca izbodite čačkalicom na nekoliko mesta , da ne bi raslo .  Gotovu koru prepolovite da dobijete dve jednake kore. Kore premažite eurokremom.
Žumanca umutite sa šećerom , dodajte puding, brašno i sve skuvajte u mleku. Dodajte otopljenu čokoladu. Kad se prohladi dodajte umućen maslac sa šećerom u prahu i vanilom. Filujte tortu.
Fondan sam pravila sutradan.

za fondan je potrebno:

kesica želatina, 50g hladne vode
50g dekstroze, 50g fruktoze, 20g vode
1 kašika glicerina (kupuje se u apoteci)
oko 800g šećera u prahu (ode manje)

 U želatin sipajte vodu i ostavite ga da nabubri.
U šerpu sipajte fruktozu i dekstrozu  i sipajte vodu, stavite na šporet da se šećer istopi i pustite još dve minute da vri. Pomerite i sipajte kašiku glicerina i želatin. Promešajte.
U vanglicu sipajte 500g šećera u prahu. U šećer polako dodajte smesu od istopljenog šećera i polako mešajte. Počnite da dodajete ostatak šećera po malo i umešajte. Mesite kao testo. Masa treba da bude glatka i da se ne lepi.  Ostavite fondan jedno sat vremena da se odmori a zatim možete sa njim da radite šta želite.



2 коментара: