12. 7. 2012.

Torta *madam pompadur*

Iskrena da budem, na ovoj temperaturi teško mi je da pišem post, a tek da spremim nešto. Uh. Kad pogledam šporet, a tek rernu, naježim se. Trudim se da što manje vremena provodim u kuhinji, samo toliko koliko je potrebno da se nešto lagano spremi za jelo, da bi se održavali u životu:-)))).
Nisam mogla ni da zamislim da ću toliko ibegavati kuhinju, ali i to se desilo. Čisto da se moji posetioci ne bi pitali gde sam, postavljam recept za tortu koju sam pravila,dok je bila neka normalna temperatura. Slika stoji dosta dugo, ali recept nikako da objavim.
Recept je iz knjige Dr. Oetker

Potrebno je
za koru:

6 belanaca
30 g šećera
na vrh kašičice soli

6 žumanaca
2 kašike vruće vode
90 g šećera u prahu

150 g mlevenog badema
70 g brašna
izrendana kora od 1/2 limuna


Umutite belanca u čvrst sneg.
Umutite žumanca sa vodom i šećerom u prahu. U žumanca dodajte iz 2 puta brašno sa pomešanim bademima. Postepeno dodajte umućena belanca.
Patišpanj sipajte u kalup sa štipaljkom ili bez( ja imam samo obruč 24 cm). Pecite na 170 stepeni, proverite čačkalicom da li je gotovo.
Ja nisam baš vična deljenju jedne kore na više komada, ali nisam bila baš voljna da tri puta pečem koru, tako da sam se usudila da je podelim. Možda nisu kore jednake debljine, ali to i nije toliko bitno.
Znači, koru presecite 2 puta vodoravno i dobićete tri kore.

Fil:

1/2 l mleka
100 g šećera
1 puding od vanile
5 žumanaca
250 g margarina

250 ml mleka stavite da se kuva, ostatak (250 ml) mleka umutite sa šećerom (50g)  , pudingom. Žumanca umutite sa 50 g šećera., sastavite ga sa mlekom i pudingom.
Kad mleko provri, dodajte umućena žumancai mešajte. Ostavite da se ohladi. Penasto umutite margarin, i postepeno dodajte fil i mešajte da se sve sjedini (bez grudvica).
Filujte kore.
Celu tortu premažite filom i pospite seckanim listićima badema.




3 коментара: