недеља, 27. јануар 2013.

Kokosovo mleko

Sve češće se srećem sa receptima koje bih rado probala, ali zbog nekih sastojaka kojih nema kod nas, lako odustanem. Kokosovo mleko nisam videla kod nas i zato sam rešila da sama probam da ga napravim. Davno sam na jednom blogu videla recept za pravljenje kokosovog mleka i taman kad mi je trebalo, nisam mogla da ga nađem. Zato sam se upustila u izazov, iako nisam nikad videla kako kokosovo mleko izgleda, i koje je gustine, kakvog je ukusa.

Videla sam jednom na 24 kitchen Rudolfa da pravi kokosovo mleko sa prokuvanom vodom, i to mi je nekako izgledalo previše lako i previše providno, pa sam rešila da probam sama. Uradila sam u tri varijante tj, na tri načina.


Kokosovo mleko

Kokosovo mleko

Prvi način:

250 ml slatke pavlake
50 g kokosovog brašna

Ugrejala sam slatku pavlaku skoro do vrenja, dodala sam kokosovo brašno i zajedno mešala 5 minuta. Nemojte dozvoliti da vam pavlaka provri. Dobićete malu količinu mleka, jer će kokosovo brašno upiti pavlaku. Procedite kroz cediljku u koju je stavljena gaza. Kokosovo brašno prosušite i možete ga koristiti za kolače.

Drugi način:

500 ml slatke pavlake
70 g kokosovog brašna

Postupak sam promenila, zagrejala sam slatku pavlaku i njome prelila kokosovo brašno. Ostavite da se pavlaka potpuno ohladi, pa procedite. Imaćete malo više kokosovog mleka nego prvi put.
Taman kad sam počela da pravim kokosovo mleko na svoj način, primetila sam da u prodavnicama zdrave hrane može da se kupi kokosovo mleko u prahu. I naravno, zašto ne bih sebi uštedela malo vremena, kupila sam i napravila kokosovo mleko prema uputstvu, ali dobila sam retko i skoro providno mleko.

Kokosovo mleko

Meni se najviše dopalo mleko koje je napravljeno na drugi način. Bilo je gusto i čini mi se da je kolač tada bio najlepši. Sami odlučite da li ćete se malo pomučiti da napravite kokosovo mleko ili ćete ga kupiti u prodavnici.

2 коментара:

  1. Ima ga u Merkatorovim prodavnicama a cen akonzerve od oko 400ml mislim je oko 150 dinara ili tu negde. Nisam ga ni ja koristila, sve zaboravim da ga kupim, ali super su i domaća izdanja jer nemaju svi Merkator ispred nosa.

    ОдговориИзбриши
  2. Jelena,
    hvala na informaciji. Baš ću pokušati da ga nađem u merkatoru,skoro sam bila ali nisam videla.

    ОдговориИзбриши