7. 2. 2013.

Hleb od banane

Hleb od banane - Magična Oklagija

Trebalo mi je dosta vremena da se nateram da napišem ovaj post i recept za hleb od banane. Biću duža nego obično, ali neophodno je, i to iz više razloga, imam mnogo toga da objasnim.

Pre dva meseca, u igri Ajme koliko nas je, tema su bile banane. Malo sam gledala i procenjivala šta je zgodno i ujedno neobično napraviti. U velikom broju slučajeva sam nailazila na recept za hleb od banane. Bila sam pomalo skeptična, jer hleb je hleb, kakve banane, tako da sam tu mogućnost ignorisala sve do trenutka dok nisam dobila lep crveni mikser kao poklon za Novu godinu od starijeg sina - ljubi ga majka :).
E, onda je bilo, 'ajde pravi nešto da vidimo kako radi, i tako iz dana u dan. Još jednom sam pogledala onaj "hleb", nije bio nešto zahtevan za pravljenje, imate suve i vlažne sastojke koje posle sastavite i to vam je u principu sva mudrost. Još kada imate pomoć mlađeg sina, sve je lakše i ide kao pesma.

Jedini problem kod američkih i engleskih recepata je taj što je sve u cup-ovima  ili TSP ili TBSP, ali zahvaljujući starijem sinu i taj problem je rešen. Da bih vam približila recept, malo sam se potrudila, pa sam sve premerila, kako bi sve bilo dosta jasnije i jednostavnije. Priuštite sebi ovaj užitak, sigurna sam da će vam se svideti.

P.S. Povlačim sve što sam prethodno rekla da je hleb - samo hleb. :)

Potrebno je:


američke mere vs mere u gramima:

1 cup brašna = 160g
1 cup kokosovog brašna = 70g
1 cup šećera = 200g
1/2 cup ulja = 120ml
1 cup kokosovog mleka = 240ml
1 TSP = 1 kašičica
1 TBSP = 1 kašika

vlažni sastojci:


  • 2 jajeta
  • 1 cup šećera
  • 1/2 cup biljnog ulja
  • 1 tsp ekstrakt vanile
  • 1 cup kokosovog mleka

suvi sastojci:


  • 2 1/2 cup brašna
  • 1 1/2 tsp praška za pecivo
  • 1/2 tsp soli
  • 1 tsp sode bikarbone
  • 1 cup kokosa
  • 3 prezrele banane srednje veličine


Priprema:


  1. Modlu za hleb namažite uljem i pospite brašnom. Uključite rernu na 180 stepeni.
  2. Umutite jaja; postepeno dodajte šećer, ulje, ekstrakt vanile i kokosovo mleko.
  3. U većoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kokosovo brašno i so. Suve sastojke dodajte u umućena jaja. Promešajte da se sve dobro sjedini.
  4. Banane izgnječite viljuškom, da napravite pire. Pire dodajte u testo i sve dobro promešajte.
  5. Smesu sipajte u modlu i pecite 50-60 minuta. Na pola pečenja hleb prekrijem aluminijumskom folijom, da ne izgori. Jedina mana ovom hlebu je što se dosta dugo peče i dugo se hladi, ali u kuhinji uvek ima posla, tako da dok operete suđe kolač će biti gotov.
  6. Proverite štapićem za ražnjić da li je kolač gotov. Ubodite ga u najdebljem delu, ako testo ne ostane na štapicu, vaš hleb od banane je spreman.
  7. Gotov hleb izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi pre nego počnete da uživate u fantastičnom ukusu.

Hleb možete da isečete na kriške, da ga zamrznete i uzimate po potrebi. Odmrznite na sobnoj temperaturi ili u mikrotalasnoj.
Ja sam ispekla dva hleba, isekla ih na parčiće, ređala po dva komada u redu, između stavila celofan i poslala ih starijem sinu.

Nedavno je Maja u jednom svom postu imala nedoumicu šta spremiti školarcima za užinu. Ovo je dovitljivo rešenje, a osim toga može biti i odličan zalogaj uz prvu jutarnju kafu.
Uživajte!

Hleb od banane - Magična Oklagija
Hleb od banane - Magična Oklagija
Hleb od banane - Magična Oklagija

Hleb od banane - Magična Oklagija
Hleb od banane - Magična Oklagija
Hleb od banane - Magična Oklagija

Crveni mikser

Merice za američke mere

2 коментара:

  1. Draga Snezana, evo upravo sam izvadila iz rerne ovaj hleb-kolac I nazalost moram da kazem da mi nije ni priblizno ispao kao vas :( Ne znam gde sam pogresila I bas mi je zao jer sam se radovala kada sam nasla rrecept tako jednostavan a vase slike sve same govore. Molim vas da mi pomognete da nadjem gresku .

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Aleksandra,
    baš mi je žao što vam nije kolač uspeo. Pravila sam ga nebrojeno puta i uvek mi je uspeo.Čak sam koristila razna mleka, obično, kokosovo u prahu, kokosovo iz konzerve i nikad nije bilo problema.
    Rado ću vam pomoći da nadjete grešku.

    ОдговориИзбриши