26. 7. 2013.

Torta sa kokosom ili...........

..............ili bounty.
Prepis ove torte imam godinama, i  nikako da je isprobam, ali 21. jula sam imala valjani razlog da je napravim, mom dragom je bio rođendan.
Torta uopšte nije teška za izradu i nije vam potrebno mnogo sastojaka, samo nekoliko dobro odabranih.
Za ljubitelje kokosa ovo je savršena torta.



Potrebno je :

za koru x 3 puta

4 belanaca
4 kašike šećera
100 g kokosa

za fil:

12 žumanaca
12 kašika šećera u prahu
200 otopljene čokolade
250 g margarina

Belanca dobro umutite i  postepeno dodajte 4 kašike šećera. U čvrsto umućena belanca iz dva puta dodajte 100 g kokosa. Kalup veličine 24 cm obložite papirom za pečenje, sipajte umućena belanca i pecite 10 minuta na 170 stepeni. Ispecite ukupno tri kore.

Fil:
12 žumanaca umutite sa 12 kašika šećera u prahu i skuvajte ih na pari. Dodajte otopljenu ali prohladnu čokoladu. Umućena žumanca sklonite sa pare, i dodajte i margarin. Sve promešajte dok vam se margarin ne otopi. Ostavite da se sve ohladi u frižideru. Povremeno promešajte.

U obruč stavite koru, dodajte deo fila zatim drugu koru pa deo fila .......
Tortu ukrasite kako želite, ovo je jedan od primera, a vi iskoristite trenutnu inspiraciju.
Kao što sam već napisala, ovaj recept imam sigurno 15 godina, i tek sad ga pravim, u svesci nemam dodatne instrukcije za filovanje i ukrašavanje, tako da je ovo moja ideja koju ne morate da sledite.
Savet: mislim da je ova torta dobra podloga za fondan, to je samo moje mišljenje. Nisam ljubitelj fondana, ali ako neko želi može da proba. 
Isto tako možete nafilovati samo dve kore a celu tortu ukrasiti šlagom. 

Uživajte!



2 коментара: