15. 11. 2015.

Mekani medenjaci


Za Novu godinu tradicionalno pravimo i ukrašavamo gingerbread, što u nama uvek probudi radost i nalete kreativnosti. Osim toga, ukrašavanje, raznobojni fondan, šerene mrvice, perlice i ostali pribor probude decu u nama, pa se naša kuhinja svake godine pretvori u kreativnu radionicu. Jedini minus je činjenica da je gingerbread prilično tvrd kolač (sećam se jedne epizode u kojoj Lorejn Paskal uz pomoć burgije pravi rupu na svom gingerbread-u). Sa ovim receptom klasičnih medenjaka nema čekanja, a možete staviti sve začine koje stavljate u "tvrdoglavi" ginger :-).

U zavisnosti od veličine kolačića, od jedne mere možete dobiti i do pedesetak komada, a na dobitku ste i za slatki miris koji ispunjava kuhinju tokom pečenja i odiše prazničnom atmosferom i podseća nas na Novu godinu, porodično okupljanje za stolom, slatke užitke... Ovi medenjaci su odlični, jer se sve sprema brzo, a i sve se radi ručno, bez upotrebe kuhinjskih aparata, što daje posebnu čar. Sve što vam je potrebno je varjača.

Mekani medenjaci


Potrebno je:


 • 300g meda
 • 200g šećera
 • 150g ulja
 • 2 jajeta
 • 1 kašičica sode bikarbone
 • 550 - 600g brašna
 • kašičica cimeta
 • pola kašičice đumbira u prahu
 • pola kašičice karanfilića

Priprema:


 1. Staviti posudu na vagicu i izmeriti 300g meda. Bez pomeranja posude dodati 200g šećera i 150g ulja.
 2. Posudu skloniti sa vagice, izmešati med, šećer i ulje i dodati jedno jaje, umutiti masu varjačom, dodati drugo jaje i ponovo umutiti, tako da se dobije tečna, ali kompaktna, ujednačena masa.
 3. Dodati suve začine (cimet, đumbir, karanfilić). Dodati 1 kašičicu sode bikarbone.
 4. Od izmerenih 600g brašna, u masu (med-šećer-ulje) dodavati po 3 kašike brašna, mešati dok masa ne upije brašno. Postupak ponavljati dok ne dobijete testo koje se ne lepi za posudu. Testo ostaviti da odstoji 10 minuta.
 5. Zagrejati rernu na 200°C.
 6. Kašičicom vadite testo i pravite kuglice. Ređajte kuglice na pleh obložen papirom za pečenje. Napravite razmak između kuglica, jer će se prilikom pečenja raširiti. Pecite ih 10-15 minuta na 170°C. Obavezno nadgledajte pečenje, jer medenjaci vrlo brzo mogu dobiti tamnobraon boju, čak i da izgore zbog meda i šećera. Ne brinite ako svaki kolač popuca, to je baš i poželjno i daće vašim medenjacima posebnu draž.
 7. Kada su kolači pečeni, ostavite ih oko 10 minuta da se ohlade, jer su jako meki i nežni dok su vrući.
 8. Posle 10 minuta je sve spremno. Bacite se na svoje medenjake i uživajte :-)


Med ~ Magična Oklagija

Mekani medenjaci ~ Magična Oklagija
Mekani medenjaci ~ Magična Oklagija
Mekani medenjaci ~ Magična Oklagija

2 коментара: