27. 8. 2010.

Rolovana baklava

Potrebno je:

300g oraha
5 kašika šećera
150g margarina
1 vanilin šećer,
1dl ulja,
1dl vrućeg mleka.

Priprema:

Pomešati orahe i šećer. Tu masu popariti vrelim mlekom i dodati istopljen margarin.
Na radnu površinu stativi jednu koru, premazati je uljem, zatim na nju staviti drugu koru, takođe premažite. Na sredinu druge kore staviti fil, tako da seže od jedne strane kore do druge strane horizontalno. Preklopiti i urolati kao cigaretu. Urolanu baklavu staviti na dasku za sečenje i seći  ih na , otprilike, 5cm dužine.

Seći na, otprilike, 5 cm

Poređati u pleh i peći do 30 minuta na 170°C. Ostaviti da se ohladi. Tako ohlađene baklave preliti sirupom.

Sirup:

500g šećera
2 kašike meda
2 šolje vode
1 limun isečen na kriške

Kuvati oko pola sata na dvojci, dok ne dobije zlatno-žutu boju.

2 коментара: