Potrebno je
1 kg brašna
500g brašna
5 žumanaca
2 čaše belog vina
2 kašike šećera
na vrh noža soli
kora od jednog limuna
Priprema
Salo očistiti od žilica pa ga samleti..
Žumanca umutiti sa šećerom. Dodati so, koru od limuna. Zamesiti sa brašnom i vinom. Brašno postepeno dodajte, testo ne treba da bude mnogo tvrdo.
Ostatak brašna zamesite sa salom u zasebno testo. Testo sa salom razviti u četvrtastu koru debljine prsta.
Tako isto razviti i testo sa žumancima. Preko testa sa žumancima staviti testo sa salom. Ove dve sastavljene kore saviti tako da prvo savijate testo sa leve strane ka sredini, zatim sa desne strane ka sredini (da se ne preklapa) zatim odozgo ka sredini i na kraju odozgo ka sredini.
Ovako savijeno testo ostaviti da se odmara 20 min. Na hladnom mestu. Postupak ponavljati nekoliko puta (4).
Uvek isto testo savijati. Što se testo više puta savija i odmara bolje će se listati.
Poslednji put testo se razvije debljine prsta. Seče na kocke. Na svako parče stavi se po malo pekmeza, poklopi i ređa u pleh. Peći na jakoj vatri da bi se izlistale i narasle. Vruće posuti šećerom u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар