Rozen torta
Potrebno je:
- 1 pakovanje kora za rozen tortu
- 350g mlevenih oraha
- 200ml mleka
- 2 kašike šećera
- 1 margarin
- 250g šećera u prahu
- 100ml vode
- nekoliko kapi ekstrakta od maline
Priprema:
- Umutite penasto margarin.
- Mleko sa šećerom ugrejte i vruće prelijte preko oraha (poparite). Kada se orasi ohlade umutite ih sa margarinom.
- Filujte korice. Za filovanje torte meni je poslužila silikonska lotatica.
- Na svaku koru stavite, otprilike, kašiku i po fila i dobro razmažite (tanko). Samo poslednju koru ostavite bez fila (na nju će ići fondan).
Fondan:
- 250 g šećera u prahu zalijte sa 100 ml vode i stavite na šporet da se šećer istopi. Mešajte sve vreme. Pustite da vri nekoliko minuta. Pomerite sa šporeta i dalje mešajući.
- Uzmite mikser i sada njime mutite šećer i ujedno hladite fondan, a on se tada steže.
- Dodajte ekstrakt.
- Vodite računa da se fondan ne stegne previše. Ako se to i desi dodajte malo hladne vode.
- Fondan je gotov kad počne da dobija belu boju, odnosno kada nije onako providan kao kad ste ga skinuli sa šporeta.
- Kašičicom probajte, malo stavite na koricu, ako ne curi - to je to. Fondan isto razvucite lopaticom i ostavite da se ohladi.
Нема коментара:
Постави коментар