30. 9. 2011.

Šam rolne

Ovo je bukvalno bila ljubav na prvi zalogaj. Inače više volim kolače i torte koje imaju dosta krema, a ovaj kolač je bio baš to. Dugo sam htela da ga pravim ali nisam imala kalupe, i napokon i to sam rešila da kupim. Sama sam, prema izgledu rolni i osmislila recept. Sada kad imam kalupe mogu praviti često i isprobavati neke druge filove.

Potrebno je:

1 pakovanje lisnatog testa ( 500g ) 2 kocke
250 ml slatke pavlake
10 kalupa za šam rolne


Lisnato testo razvući oklagijom dimenzije 30x30. Pomoću noža za picu seći trake širine 3 cm. Umotajte trake oko kalupa, počnite tako što ćete ukoso staviti testo i zatim samo motajte oko kalupa pazeći da vam se trake preklapaju, da fil ne curi.
Ispecite rolne 15 min. na 200 stepeni, ili do dobijanje lepe svetlo braon boje. Skinite sa kalupa i ostavite da se ohlade. Od 500g lisnatog testa dobićete 24 rolne.
Umutite slatku pavlaku, uzmite odgovarajući špric za punjenje, ja sam uzela špric za tulumbe i on ima nastavak koji  je iste širine kao i otvor od šam rolne. Napunite špric i punite rolne.
Nije nimalo komplikovano.
Ove trakice možete upotrebiti da napravite rol viršle. Ostalo mi je višak traka pa sam to i uradila.
Ja sam pravila bržu varijantu sa pavlakom, inače pravi se sa smesom za šampitu( šaum). Za to vam je potrebno:
10 belanaca
200 g šećera u prahu
350 g kristal šećera
2 vanilin šećera
Mutite belanca sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Kristal šećer ušpinovati sa šoljicom vode, treba da bude gustine meda. U tankom mlazu sipajte sirup u belanca koja mutite mikserom dok se ne zgusne.



6 коментара:

  1. I ja volim šaumrole:) I to baš te koje ja nazivam "krive šaumrole", tj. koje su punjene izmiksanim šlagom/vrhnjem. Probala sam "prave šaumrole" koje su punjene šaumom od bjelanjaka - ali ta varijnta mi se ne sviđa. Inače volim šaum od bjelanjaka u Šampitama (koje obožavam), ali taj šaum mi se u drugim kolačima ne sviđa.
    Da mi je sad barem jedna s fotografije:)

    ОдговориИзбриши
  2. :-), izvrsni su i lako se prave. Sutradan sam ponovo pravila.:-)

    ОдговориИзбриши
  3. gde ima da se kupe ti kalupi u beogradu?

    ОдговориИзбриши
  4. Ja sam ih kupila na zemunskoj pijaci, 10 komada 300 dinara.

    ОдговориИзбриши
  5. lisnato testo kupljeno u prodavnici,proizvodjac mi nije bitan.

    ОдговориИзбриши