24. 3. 2012.

Crni hleb

Možda sam već spomenula da volim domaći hleb i miris dok se peče. Mislim da bi mogla ceo, bez ičega da ga pojedem. Za ovaj hleb sam kupila, čisto da probam (u Dm-u),kesicu sa začinkim biljem, koliko sam mogla da prepoznam od začina se nalazi anis, mleveni kim, korijander komorač.  Ovo je samo jedan dobar predlog, vi možete staviti začine koje volite.
Potrebno je :
400 g brašna za crni hleb
1/2 kvasca
200 ml mlake vode
2 kašike ulja
1 kašika začina( anis, komorač, korijander, kim)

Priprema je uobičajena kao i za svaki hleb.
Stavite kvasac u mlaku vodu, dodajte 1 kašičicu šećera i ostavite da nadođe na toplom mestu.
U vanglicu sipajte brašno, dodajte 1 kašičicu soli, 2 kašike ulja, začine, i kvasac. Zamesite lepo glatko i meko testo. Ostavite da se odmori i da udvosruči veličinu.  Kad je testo naraslo, izručite ga na radnu površinu, premesite i stavite ga u nauljeni i brašnom posut kalup za hleb. Ostaviti opet da se odmori i da       naraste. Pre pečenja hleb premažite uljem i pospite ga morskom solju.  Pecite na 175 stepeni 35-40 minuta.
Kad je hleb ispečen pokrijte ga papirom za pečenje ili folijom i ostavite da se  skroz ohladi.
Postoje razne varijacije sa domaćim hlebom tako da neću ništa da vam predlažem sami odlučite kako ćete uživati. Prijatno

Нема коментара:

Постави коментар