недеља, 15. април 2012.

Zeleni potaž

Proleće je ,za mene, najlepše godišnje doba. Sve se budi i postaje veselije, i pijace mnogo lepše izgledaju. Tada volim da idem na pijacu i uživam u velikom izboru povrća i u svoj zelenoj, crvenoj i narandžastoj boji. Tako sam pre neki dan u moru povrća naletela i na kelerabe. Uvek sam se nešto spremala da ih kupim i napravim nešto od njih, ali sam brzo odustajala.
Tako sam pre neki dan na pijaci već plaćala kelerabu i pre nego što sam znala šta ću sa njom.Pitala sam gospođu, koja prodaje povrće,kako ona sprema kelerabu i dali se koristi lišće. Pošto sam imala i rotkvice, rešila sam da napravim neku čorbicu.
Na kraju je to više ličilo na potaž,ali nema veze važno je sve namirnice upotrebiti , čak iako je samo lišće u pitanju. Ne treba bacati nešto što je iskoristivo i u svakom slučaju u tom ližću ima više vitamina koji su nam potrebni.
Pošto sam sve radila po osećaju i od onoga što je bilo u frižideru moj recept izgleda ovako:

Potrebno je.
2 veze lišća od rotkvica
1 krompir srednje veličine
1 šargarepa srednje veličine
5 šampinjona
1 glavica crnog luka
1/2 glavice karfilola

S obzirom da nikad nisam koristila lišće rotkvice, pre upotrebe sam ga probala da vidim kakvog je ukusa da bi znala šta da radim, lišće rotkvica je malo gorko kiselo, zato sam rešila da ga pre stavljanja u čorbu obarim, to sam uradila i sa lišćem kelerabe. LIšće sam obarila uz dodatak 1 kašičice kima. Pustite 5 minuta da voda vri i onda izvadite lišće. Lišće kelerabe ima malo deblji koren po sredini, bilo bi dobro odstraniti ga pre upotrebe.
U šerpu sipajte 2 kašike ulja od koštice grožđa, dodajte sitno iseckan crni luk. Dinstajte, dodajte pečurke isečene na listiće. Dodajte 1 kocku za supu, dodajte šargarepu,karfiol,  krompir, nalijte 1 l vode i pustite da provri, Kad provri. smanjite i kuvajte toliko koliko je potrebno krompirima da se skuvaju. Pred kraj dodajte obareno lišće. Pustite 5 minuta da se sve zajedno kuva a zatim sve izmiksajte štapnim mikserom.  Probajte, ako je potreno posolite.
Veoma ukusno jelo, puno vitamina koje možete poslužiti sa mileramom ili sa kockicama prepečenog hleba.


Нема коментара:

Постави коментар