субота, 28. јул 2012.

Grčki sladoled

Neko ovaj recept prepoznaje kao pesak tortu, neko kao lenju ženu :-), a ja sam ovaj recept dobila pod imenom grčki sladoled. Zavisno od sastojaka koji stavite u fil i možete dobiti ukus sladoleda koji najviše volite.
Torta nije teška za pravljenje ( kao i sve druge koje ja pravim), jedino morate voditi računa da ne pogrešite raspored fila, i fil će vam biti ređi nego što očekujete, ali ne brinite u frižideru sve će se lepo stegnuti.

Potrebno je:
 1 l mleka
100 g šećera
2 kesice želatina
500 g šlaga
200 g mlevenog keksa
200 g kokosovog brašna
100 g zaleđenih malina


Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri.
Mleko sipajte u šerpu i dodajte šećer, ostavite da mleko provri. U mlako mleko dodajte šelatin i neprestalno mešajte da se želatin istopi. Ostavite mleko da se još malo ohladi, jer ćete sad morati da umutite šlag, mislim da nebi valjalo da se šlag muti sa toplim mlekom. Ali morate voditi računa da se mleko ne " prehladi " i da se ne stegne pre vremena.
Šlag umutite sa mlekom, fil neće biti čvrst (onako kako sam očekivala, i vama će biti čudno), fil će biti i imaće teksturu kao gust jogurt, ali ne brinite kad se stavi u frižider i vaša torta će izgledati kao ova moja.
Ja sam uzela tepsiju, obložila dno i stranice folijom, stavila sam unutra  obruč za tortu 24 cm. Torta se na kraju okreće tako da vodite računa da ne pogrešite kao ja, umesto da sam na kraju stavila fil sa keksom ja sam to uradila odmah  na početku.
Dakle, od umućenog šlaga jednu trećinu sipajte u neku činiju i dodajte kokosovo brašno. Fil ulijte u kalup i celu tepsiju stavite u frižider na 10 minuta da se malo prohladi. Sve vreme morate voditi računa da vam se ostatak šlaga ne steže.
Posle 10 minuta sipajte drugu trećinu i pobacajte zaleđeno voće(  po želji, slavljenik je insistirao na malinama). Opet vratite u frižider na 10 minuta.
U ostatak šlaga dodajte keks i sipajte preko fila sa malinama( ja vam pišem kako da uradite da ne pogrešite, na slici se vidi moja greška)
Celu tepsiju stavite u frižider na nekoliko sati da se torta ohladi tj stegne.
Tortu okrenite i ukrasute po želji, ja sam htela da je celu premažem umućenom slatkom pavlakom ali slavljenik je želeo baš ovako-to je i dobio.
Sastojke koje ćete koristiti u torti su iskčučivo vaš izbor, ovo je samo jedan predlog. Meni se torta jako svidela, i 100 g šećera je sasvim dovoljno.







PS. možete koristiti kao dodatak filu: čokoladne banane, izmrvljene napolitanke, rendanu čokoladu, žele bonbone, koštunjavo voće......

3 коментара:

  1. predivna torta, ja je imam kao pesak tortu i zaista je zahvalna za pripremu, upravo zbog raznih kombinacija sastojaka...

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...