22. 7. 2012.

Štanglice sa orasima

Ovaj recept je iz jedne stare sveske, jednostavan za pravljenje. Odličan je zato što se brže pravi nego što mu je potrebno da se ohladi, pravi kolač za ove vrele dane kada vam se jede nešto slatko a vruće vam je pri pomisli na rernu ili bilo kakvu aktivnost.
Ovaj blog doživljam kao neku modernu svesku sa svojim receptima, i ovo je jedan prepis te sveske, i ovakve recepte treba imati uvek.

1 kora:
125 gr margarina
100 gr brašna
125 gr šećera u prahu
sneg od 4 belanaca

Posebno umutite belanca u čvrst sneg. U drugu posudu umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajte mlevene orahe i brašno. Postepeno dodajte (ja sam iz tri puta) belanca i polako mešajte da se sve sastavi.
Koru izlijte u pleh 30x21. Pecite u zagrejanoj rerni 15 minuta, ne treba da bude skroz gotova jer ćete je opet vraćati u rernu.

2 sloj:

4 žumanca
5 kašika šećera u prahu

Umutite žumanca sa šećerom u prahu u lepu bledu žutu penu. Preliti preko kore i vratite u rernu da se osuše( smanjite temperaturu ili ako imate opciju u rerni da možete da uključite samo gornje grejače, tako i uradite) Ostavite 10-15 minuta da se osuše žumanca, vodite računa vi bolje poznajete svoju rernu i prema tome odredite vreme.

 3 sloj:

200 gr šećera
šolja vode
125 gr margarina
125 mlevenih oraha

Ušpinivati šećer sa šoljom vode, dodati margarin. Pustite da se margarin istopi i da se malo prohladi. Dodajte mlevene orahe. Prelijte preko celog kolača.
Pospite kolač mlevenim orasima.










Нема коментара:

Постави коментар