Mislim da sam jedna od retkih koja za godišnjicu braka na poklon dobija kuhinjske aparate. Ali, ne žalim se, naprotiv, bila sam srećna, jer sam mašinu za rezance želela odavno. Uvek mi je nekako bila skupa, ali ova je sa manje dodataka, pa je i jeftinija. Lepota pravljenja domaće testenine je u tome što možete koristiti sastojke koji vam se dopadaju i koje najčešće koristite.
Tri nedelje zaredom sam pravila testeninu u raznim bojama sa različitim dodacima - zelenu sa koprivama, narandžastu sa bundevom. Umesto koprive možete koristiti spanać, ili umesto bundeve šargarepu, izbor je na vama.
Prva testenina koju sam pravila bila je žute boje, bez dodataka.
250 g brašna (belog)
50 g integralnog brašna
1 kašičica soli
2 jajeta
1 kašika vode (ako je potrebno)
Brašno izmerite, posolite. U brašno dodajte umućena jaja. Zamesite testo koje mora biti malo tvrđe. Ostavite ga 30 minuta u frižideru.
Isecite testo na trake i počnite sa izradom testenine. Prvo stanjite testo ( 1,3,5,7 ja sam prvi put stanjivala na 9, ali kasnije sam smanjivala, koprivu sam stanjivala na 5, a bundevu na 3), a zatim secite rezance. Ostavite ih da se prosuše, možda će delovati ludo, ali ja sam rezance stavljala na ofinger (jer mi je rerna nisko) i kačila ih na kuhinjski element. Testenina se bolje kuva kad je prosušena.
Žutu testeninu sam spremala sa šampinjonima.
90 g pirea od koprive (ako više volite spanać, stavite ga umesto koprive)
250 g belog brašna
50 g integralnog brašna
1 kašika soka od koprive
2 jajeta
1 kašičica soli
Postipak izrade testenine je sličan.
Umutite jaja, dodajte im pire od koprive, sve zajedno umutite, dodajte posoljenom brašnu i mesite testo. Ovo testo mi je bilo mekše u odnosu na prethodno i mislim da je bilo ok. Stavite testo u frižider na 30 minuta. Radite ga na isti način kao i žutu testeninu.
160 g pirea od bundeve
300 g brašna
2 jajeta
1 kašičica soli
Bundevu isecite na kockice i kuvajte je na pari 20 minuta. Moja pretpostavka; ako bi se kuvala u vodi bila bi previše vodena i morali biste da dodate više brašna.
Postupak je isti kao za prethodne testenine, jedino ovu boju sam tanjila na manji broj 3. Imala sam malo više pirea i bojala sam se da rezanci ne počnu da se kidaju.
Ovu testeninu sam spremala sa piletinom i povrćem na kineski način. Skuvanu testeninu sam ubacila u vok i promešala, bilo je fantastično - verujte mi.
Zadovoljna sam i srećna što mogu sama da spremim jelo na način koji nama odgovara.
*Iako sam koristila bundevu sa braon korom, možda je bolje koristiti bundevu sa belom korom, jer je manje sočna i vodena.
Tri nedelje zaredom sam pravila testeninu u raznim bojama sa različitim dodacima - zelenu sa koprivama, narandžastu sa bundevom. Umesto koprive možete koristiti spanać, ili umesto bundeve šargarepu, izbor je na vama.
Prva testenina koju sam pravila bila je žute boje, bez dodataka.
Domaća testenina
Za žutu testeninu potrebno je:
50 g integralnog brašna
1 kašičica soli
2 jajeta
1 kašika vode (ako je potrebno)
Brašno izmerite, posolite. U brašno dodajte umućena jaja. Zamesite testo koje mora biti malo tvrđe. Ostavite ga 30 minuta u frižideru.
Isecite testo na trake i počnite sa izradom testenine. Prvo stanjite testo ( 1,3,5,7 ja sam prvi put stanjivala na 9, ali kasnije sam smanjivala, koprivu sam stanjivala na 5, a bundevu na 3), a zatim secite rezance. Ostavite ih da se prosuše, možda će delovati ludo, ali ja sam rezance stavljala na ofinger (jer mi je rerna nisko) i kačila ih na kuhinjski element. Testenina se bolje kuva kad je prosušena.
Žutu testeninu sam spremala sa šampinjonima.
Zelena testenina:
90 g pirea od koprive (ako više volite spanać, stavite ga umesto koprive)
250 g belog brašna
50 g integralnog brašna
1 kašika soka od koprive
2 jajeta
1 kašičica soli
Postipak izrade testenine je sličan.
Umutite jaja, dodajte im pire od koprive, sve zajedno umutite, dodajte posoljenom brašnu i mesite testo. Ovo testo mi je bilo mekše u odnosu na prethodno i mislim da je bilo ok. Stavite testo u frižider na 30 minuta. Radite ga na isti način kao i žutu testeninu.
Narandžasta testenina:
160 g pirea od bundeve
300 g brašna
2 jajeta
1 kašičica soli
Bundevu isecite na kockice i kuvajte je na pari 20 minuta. Moja pretpostavka; ako bi se kuvala u vodi bila bi previše vodena i morali biste da dodate više brašna.
Postupak je isti kao za prethodne testenine, jedino ovu boju sam tanjila na manji broj 3. Imala sam malo više pirea i bojala sam se da rezanci ne počnu da se kidaju.
Ovu testeninu sam spremala sa piletinom i povrćem na kineski način. Skuvanu testeninu sam ubacila u vok i promešala, bilo je fantastično - verujte mi.
Zadovoljna sam i srećna što mogu sama da spremim jelo na način koji nama odgovara.
*Iako sam koristila bundevu sa braon korom, možda je bolje koristiti bundevu sa belom korom, jer je manje sočna i vodena.
genijalno... postoji i aparat . Lakše se prave . Ja sve hoću da ga pribavim ,ali uvek iskrsne nešto bitnije. Obožavam domaću testeninu .
ОдговориИзбришиSanja, drago mi je da ti se sviđa.:-)))
ОдговориИзбришиkako ti ovo odlicno izgleda! svaka cast!!! ja tjesteninu naprosto obozavam.. moja pokojna baka je cesto pravila, bas odavno nisam jela ovako domace cudo =)
ОдговориИзбриши@Jovanka, hvala! Toplo preporučujem, garantujem da se nećeš pokajati. :)
ОдговориИзбришиSvaka cast!
ОдговориИзбришиpozdrav iz Londona
Hvala puno.Pozdrav.
Избриши