18. 1. 2013.

Francuska malakof-torta

Iako nisam skoro ništa objavila u januaru, to ne znači da nisam bila vredna. Razlog ovolikoj pauzi je u stvari što je kod nas januar osim praznika pun i rodjendana, počev od 4. do 19 (4, 9 14,19, svakih pet dana, prilično gusto i treba svima napraviti tortu).

Ova torta je napravljena za 14. januar i pretposlednja je u nizu, poslednja, moja, je trenutno u frižideru na hladjenju. O njoj drugi put.

Posle novogodišnjeg slavlja i čestog konzumiranja hrane ovo je jedna veoma ukusna i lagana torta koja se brzo pravi. Jedino što ćete prvo morati da napravite domaći mascarpone da biste uživali u ukusu ove torte.

Potrebno je:

za koru


2 jajeta
50g šećera
30g gustina
30g brašna
2 kašičice rendane kore od limuna

Pripremite kalup za pečenje. Ja sam koristila kalup 26cm sa prstenom, ali bih preporučula manji pleh (24cm).

Odvojte belanca i umutite ih u čvrst sneg sa 25g šećera. Drugu polovinu šećera ubacite u žumanca.
Žumanca umutite sa 25g šećera, i 2 kašike tople vode, dok ne dobijete svetlu boju žumanaca. Pomešajte brašno i gustin, koru od limuna i dodajte umućenim žumancima. Polako dodajte umućena belanca.
Testo sipajte u kalup i pecite na 180 stepeni 15-20 minuta.

Za fil je potrebno:


300g mascarponea
2x 250g slatke pavlake
4 lista želatina
70g šećera u prahu
70ml likera od pomorandže (ja sam stavila sok)
2 kesice vanilin šećera
38 piškota
sok od pomorandže
badem u listićima ili seckan orah


Želatin stavite u činiju sa hladnom vodom.
U mascarpone dodati šećer u prahu i vanilin šećer. Sve dobro promešati. U šerpicu sipati sok od pomorandže i malo ugrejati, dodajte želatin i pustite da se želatin otopi. Otopljeni želatin dodajte u mascarpone i pustite da se ohladi. Umutite pavlaku (jednu po jednu ili celu količinu 500g odjednom)
Kad krem počne da se steže dodajte mu 250g umućene slatke pavlake.

Piškote navlažite po jednom kašičicom soka od pomorandže. Na pečenu koru stavite deo fila, poredjajte piškote i tako uradite još jednom. Ostavite u frižider da se torta dobro ohladi. Pioškote ukoso prepoloviti i ostaviti ih za ukrašavanje.

Ohladjenoj torti skinite okvir, premažite je umućenom pavlakom 250g, i ukrasite je bademom i polovinama piškota.


Savet: kupite Štarkove piškote (ili bilo koje tanje), one su "normalne" debljine. Piškote koje sam ja koristila su malo deblje.



2 коментара:

  1. Jako je lepa! Baš nedavno sam pravila domaći maskarpone i oduševila se...

    ОдговориИзбриши
  2. Jako mi je drago da ti se svidja. I što je najvažnije, domaći mascarpone je daleko isplativiji od kupovnog, i domaće je domaće :-)

    ОдговориИзбриши