Često mi se desi da preko zime i zaboravim šta sve od namirnica imam u zamrzivaču i gde mi stoje "zarobljene". Zato sam rešila da izvršim manji inventar zamrzivača i naletela na šljive, za koje, da budem iskrena, nisam ni znala da ih imam, verovatno ih je jesenas svekvrva donela iz sela, a ja ih nisam registrovala.
Iskreno, volim svo voće, ali nisam ljubitelj termički obrađenog voća. Kad pravim knedle sa šljivama sebi uvek napravim prazne, i zato sam dugo razmišljala šta sa šljivama, jer isto tako nisam pobornik bacanja hrane.
Malo sam lutala, kao po običaju, po internetu i našla ovaj recept, imam sve sastojke i učinio mi se privlačnim.
Ispostavlo se da sam u pravu, kolač je veoma ukusam i nije težak za izradu.
Za testo je potrebno:
30 g pistaća
3 kašike braon šećera
160 g brašna
pola kašičice praška za pecivo,
na vrh kašičice soli
57 g margarina (otopljenog)
1 jaje
Testo sam spremila pomoću multipraktika.
Prvo stavite pistaće sa šećerom da se usitne, mutite 1 minut. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo, so. Sve izmešajte i dodajte otopljeni margarim. Dodajte jaje i mešajte dok ne dobijete testo. Testo uvijte u providnu foliju i ostavite ga 45 minuta u frižideru.
Dok vam je testo u frižideru i ako su vam šljive zaleđene, posvetite se šljivama. Moje su šljive bile isečene na pola, to je za mene bilo preveliko, ja sam ih još jednom presekla i dobila četvrtine. Odvojene i isečene šljive stavila sam u manju tepsiju, lakše je za posipanje. Šljive sam posula sa dve šake prezli i 2 kašike šećera. Vratila sam ih u zamrzivač, nisam htela da se otope i da testo bude gnjecavo.
Testo izvadite iz frižidera i pomoću dva papira za pečenje, ili čak možete upotrebiti i foliju u kojoj je bilo testo, razvucite ga da odgovara modli u kojoj će se peći. Moja modla je 26 cm.
Testo vratite u frižider na 30 minuta, za to vreme napravite fil u koji ćete zaroniti šljive.
Za fil je potrebno:
90 g pistaća
100 g braon šećera
1 jaje
1 žumance
57 g otopljenog margarina
3 kašike brašna
1/2 kašičice cimeta
1/4 kašičice ružine vodice (ako nemate ne mora, ali oseti se ukus u filu)
300-400 g šljiva
30 g seckanih pistaća za posipanje
Stavite pistaće sa šećerom u multipraktik. Miksajte 1 minut, dodajte 1 jaje i 1 žumance, ružinu vodicu. Kada su se svi sastojci sjedinili dodajte margarin. Smanjite brzinu i dodajte brašno, cimet. Kad dobijete ujednačenu malo gušću masu fil je gotov. Izručite ga na ohlađenu koru.
Poravnjajte fil preko testa i ređajte četvrtine šljiva.. Pospite iseckanim pistaćima. Pecite 25 minuta na 180 stepeni.
Iskreno, volim svo voće, ali nisam ljubitelj termički obrađenog voća. Kad pravim knedle sa šljivama sebi uvek napravim prazne, i zato sam dugo razmišljala šta sa šljivama, jer isto tako nisam pobornik bacanja hrane.
Malo sam lutala, kao po običaju, po internetu i našla ovaj recept, imam sve sastojke i učinio mi se privlačnim.
Ispostavlo se da sam u pravu, kolač je veoma ukusam i nije težak za izradu.
Za testo je potrebno:
30 g pistaća
3 kašike braon šećera
160 g brašna
pola kašičice praška za pecivo,
na vrh kašičice soli
57 g margarina (otopljenog)
1 jaje
Testo sam spremila pomoću multipraktika.
Prvo stavite pistaće sa šećerom da se usitne, mutite 1 minut. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo, so. Sve izmešajte i dodajte otopljeni margarim. Dodajte jaje i mešajte dok ne dobijete testo. Testo uvijte u providnu foliju i ostavite ga 45 minuta u frižideru.
Dok vam je testo u frižideru i ako su vam šljive zaleđene, posvetite se šljivama. Moje su šljive bile isečene na pola, to je za mene bilo preveliko, ja sam ih još jednom presekla i dobila četvrtine. Odvojene i isečene šljive stavila sam u manju tepsiju, lakše je za posipanje. Šljive sam posula sa dve šake prezli i 2 kašike šećera. Vratila sam ih u zamrzivač, nisam htela da se otope i da testo bude gnjecavo.
Testo izvadite iz frižidera i pomoću dva papira za pečenje, ili čak možete upotrebiti i foliju u kojoj je bilo testo, razvucite ga da odgovara modli u kojoj će se peći. Moja modla je 26 cm.
Testo vratite u frižider na 30 minuta, za to vreme napravite fil u koji ćete zaroniti šljive.
Za fil je potrebno:
90 g pistaća
100 g braon šećera
1 jaje
1 žumance
57 g otopljenog margarina
3 kašike brašna
1/2 kašičice cimeta
1/4 kašičice ružine vodice (ako nemate ne mora, ali oseti se ukus u filu)
300-400 g šljiva
30 g seckanih pistaća za posipanje
Stavite pistaće sa šećerom u multipraktik. Miksajte 1 minut, dodajte 1 jaje i 1 žumance, ružinu vodicu. Kada su se svi sastojci sjedinili dodajte margarin. Smanjite brzinu i dodajte brašno, cimet. Kad dobijete ujednačenu malo gušću masu fil je gotov. Izručite ga na ohlađenu koru.
Poravnjajte fil preko testa i ređajte četvrtine šljiva.. Pospite iseckanim pistaćima. Pecite 25 minuta na 180 stepeni.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар