недеља, 25. август 2013.

Kolač sa urmama i kandiranim đumbirom

Ovo je kolač oko kojeg sam morala malo da se potrudim, ali isplatilo se. Sos je savršen i dobar je preliv i za druge vrste kolača, na primer za cinabon i uskoro ću ga isprobati.  Nemam modlu koja pravi kolač kao prsten, pa sam našla jednostavno rešenje, pogledajte.
Inače, recept je iz delimano kuvara.

Za kolač je potrebno:

180 g iseckanih urmi
250 ml vrele vode
1 kašičica sode bikarbone
40 g iseckanog  kandiranog đumbira
175 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
55 g margarina ili putera
150 g šećera
2 jajeta

za sos:

500 g slatke pavlake
120 g žutog šećera
2 1/2 kašike sirupa od đumbira
prstohvat soli


Prvo napravite sos.

U manjoj šerpici pomešajte slatku pavlaku sa šećerom, solju i sirupom od đumbira. Uključite na srednju temperaturu i mešajte dok se  šećer ne istopi. Od trenutka kad pavlaka  provri kuvajte još 5 minuta.
Kalup namažite margarinom i stavite papir za pečenje. Deo sosa sipajte u kalup a drugi deo u posudu za sos. Sos je malo tečniji ali nemojte da vas to plaši,  kad se ohladi u frižideru stegnuće se.
Kalup stavite u zamrzivač i slobodno ga ostavite duže od 30 minuta, (meni je kraće stajalo u zamrzivaču i kada sam sipala testo za kolač pod težinom testa sos je malo skliznuo pod modlom koja je stajala u sredini)

Dok se sos hladi napravite testo za kolač.
U iseckane urme i đumbir  dodajte prokuvanu vodu, promešajte i dodajte sodu bikarbonu.
U drugu posudu pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.
Mikserom umutite margarin sa šećerom. kada je dobro umućeno dodajte jaja, jedno po jedno. dodajte smesu sa đumbirom i urmama. Sve izmešajte. Na kraju dodajte brašno. Sve izmešajte i sipajte testo u modlu, preko sosa.
Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Probu uradite čačkalicom jer nisu sve rerne iste.

Savet:
sledeći put kad budem pravila ovaj kolač , celu količinu sosa ću sačuvati za prelivanje. 
Prilikom pečenja, količina sosa koju sam sipala u modlu je iscurela, tako da je to verovatna izmena koju ću uraditi. 




2 коментара:

  1. Snežo, ovo je divan recept! Mnogo mi se sviđa kombinacija. Ići će super uz jesen i šolju čaja:)
    Baš volim tvoje recepte, skroz su drugačiji a opet nekako bliski:)
    I onaj video o svežoj pasti me je oduševio! Bravo!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Nevena. Baš mi je drago da ti se sviđaju moji recepti.
    Kolač obavezno probaj,sos je fenomenalan.

    ОдговориИзбриши