13. 4. 2014.

Karamel sos

Karamel sosPreviše je ukusan i nemoguće mu je odoleti. Jedino vam preostaje da budete umereni u konzumiranju karamel sosa.

Karamel sos

Potrebno je:
Karamel sos
2 šolje šećera
6 kašika margarina sobne temperature
1 šolja slatke pavlake

Veoma je bitno koliko je debelo dno šerpe koju koristite za pravljenje karamela. Ako šerpa ima tanje dno, morate da budete pažljiviji, šećer će se u takvoj šerpi brže otopiti, pa čak i zagoreti. Ja sam koristila Zepter šerpu od 2 l.
Šećer sipajte u suvu šerpu i na umerenoj temperaturi otapajte dok ne dobijete šećer boje ćilibara. Šećer nemojte mešati, jer možete dobiti kuglice koje se teško tope u karamel, može se desiti da vam karamel dobije željenu boju, a da se kuglice još nisu otopile, zato šerpu povremeno podignite i okrećite u krug da se otopljeni šećer širi po šerpi.
Dodajte margarin, mešajte dok se ne otopi.
Pre dodavanja slatke pavlake pomerite šerpu sa ringle, jer će sve krenuti kao vulkan.
Kada se margarin otopio, dodajte slatku pavlaku i mešajte. Dovoljno je 5 minuta da dobijete gladak sos.
Ohladite ga i sipajte u teglu.
Možete ga koristiti kao dodatak sladoledu, ukras za mafine...


Karamel sos
Karamel sos
Karamel sos

2 коментара: