15. 1. 2015.

Čvorići od testa sa belim lukom

Čvorići od testa sa belim lukom i peršunom


Za ljubitelje testa još jedan predlog kako napraviti veoma ukusan i veoma dekorativan mini hleb ili mini čvoriće. Prave se u nekoliko jednostavnih koraka, a rezultatom ćete sigurno svakog puta biti zadovoljni. Nakon što ih umesite i oblikujete, položite ih u kalupe, to će im dati lep izgled. Da bismo vam proces učunili još lakšim, na dnu posta smo postavili video :)

Za izradu čvorića koristila sam "ludo testo", međutim to je na vama, možete slobodno koristiti bilo koji recept za testo, a možda i imate neki omiljeni. Isto tako i preliv možete prilagoditi svom ukusu, možete dodati parmezan, suve začinske biljke ili nešto treće.

Premaz za čvoriće:

4 čena belog luka - ili prema ukusu
iseckajte pola veze peršuna
4 kašike ulja

Ludo testo:

1 jogurt (250 ml)
1/2 šolje ulja
1 prašak za pecivo
1 kvasac
1 šolja mlakog mleka ili vode
500-600 g brašna

Čvorići od testa sa belim lukom i peršunom


U mlako mleko (ili vodu) izmrvite svež kvasac, dodajte kašičicu šećera i kašičicu brašna, izmešajte i ostavite da nadođe. 
U vangli izmešajte veću količinu brašna, prašak za pecivo, ulje i jogurt. Dodajte nadošli kvasac. Zamesite meko testo koje se ne lepi za ruke. Pokrijte ga krpom i ostavite da nadođe. 

Nadošlo testo izručite na radnu površinu i oblikujte dugačku veknu; secite je na komade. 
Svaki isečeni komad premesite, dlanovima rolajte testo da dobijete štapiće. Malo ih pobrašnite da vam se ne zalepe kad ih budete vezivali. Pobrašnjene štapiće uzmite u ruku i vežite ih jednom, a krajeve podvucite ispod. Poređajte ih u kalupe za projice, premažite ih belim lukom i ostavite ih da nadođu još jedanput.

Pecite ih na 170°C, dok ne dobiju lepu braon boju.

Čvorići od testa sa belim lukom i peršunom

Нема коментара:

Постави коментар