31. 5. 2015.

Krofne od ludog testa

Da li ste u frižideru našli jogurt kojem je istekao rok? Ni slučajno ga nemojte baciti, dobro će vam doći za ludo testo.

Za prvi recept za krofne važi onaj iz kuvara baronese Elizabet Dimsdejl, iz 1800. godine. Ima više načina za pravljenje krofni, a ja se držim dobrog, starog, isprobanog recepta. Za izradu ovih krofni malo sam promenila originalni recept za ludo testo: stavila sam samo žumance umesto celog jajeta i 50ml ulja.

Sastav:

  • šolja (od jogurta) mlakog mleka
  • 2 kašičice šećera
  • kvasac
  • 1,150-1,200g brašna
  • 2 žumanceta
  • 2 čaše jogurta
  • 50ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli

Priprema:


  1. U mlako mleko staviti kvasac i ostaviti na toplom mestu da nadođe.
  2. U drugi sud (vanglicu) sipati pola količine brašna, prašak za pecivo i so. Dodati jogurt, ulje i žumanca. Varjačom sve izmešati - dobićete tečnu masu. Postepeno dodajte ostatak brašna da se smesa zgusne.
  3. Varjačom mešajte sve dok ne dobijete testo koje se odvaja od zidova vangle, a da pritom ne bude tvrdo.
  4. Izrađeno testo izvadite iz vangle, pospite vanglu brašnom i vratite testo unutra. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji najmanje 2 sata. odnosno dok testo ne udvostruči svoju veličinu.
  5. Na sto stavite stolnjak i pobrašnite ga, jer ćete na njega ređati krofne koje budete modlom vaditi iz testa, kako bi se još jednom odmorile pre pečenja.
  6. Nadošlo testo izručite na pobrašnjenu radnu površinu. Oklagijom pažljivo razvucite testo debljine 5mm. Modlom vadite kronfice i stavljajte ih na pobrašnjen stolnjak. Krofne pustite da se odmaraju 30 minuta.
  7. U šerpu sipajte dosta ulja i ugrejte na srednjoj temperaturi. Jako je bitno da ulje bude na idealnoj temperaturi, ni previše hladno ni previše pregrejano.
  8. Krofne spuštajte u ulje, i to suprotnu stranu od one kojom su ležale na stolnjaku, tj. strana na kojoj su ležale na stolnjaku je sada gore, a ne u ulju. Kada porumeni, krofnu okrenite, da i druga strana porumeni.
  9. Krofne vadite rešetkastom kašikom i ređajte u vanglu. Dok su još tople, pospite ih šećerom u prahu.
  10. Ako želite da poboljšate ukus, možete staviti kašičicu džema ili bilo kog drugoj priloga koji volite.


Krofne od ludog testa - Magična Oklagija
Krofne od ludog testa - Magična Oklagija
Krofne od ludog testa - Magična Oklagija
Krofne od ludog testa - Magična Oklagija
Krofne od ludog testa - Magična Oklagija
Krofne od ludog testa - Magična Oklagija
Krofne od ludog testa - Magična Oklagija

Нема коментара:

Постави коментар