петак, 13. јануар 2017.

Mutabel


U našoj kući, mutabel je skoro jednako zastupljen koliko i humus. Odličan je kao namaz, podjednako je dobar i kao prilog. Iako je jelo libansko, svi sastojci su nam dobro poznati.
Plavi patlidžan ne koristim baš često, iako ga volim, zato što je dosta voden, a pri prženju se ponaša kao sunđer i upija dosta ulja (to niko ne voli, zar ne?). Ali pečen u rerni na malo masnoće — to je već nova priča.
Pečeni patlidžan, crvena ajvar paprika, beli luk, sve su to sastojci koji garantuju odličnu kombinaciju.
🍆

Potrebno je:

  • 2 patlidžana srednje veličine
  • 2 crvene ajvar paprike (zimi su ok i one iz zamrzivača)
  • 4 čena belog luka
  • ½ kašičice kumina
  • biber, so, ½ kašičice tucane paprike
  • ¼ šolje melase od nara
  • ½ soka od limuna

Priprema:

  1. Presecite patlidžan, mesnati deo nožem zaseći po dužini sa obe strane da dobijete kao neki oblik mreže (v. sliku)
  2. Ako je u pitanju sveža paprika, presecite je po dužini, izvadite semenje.
  3. U tepsiju sipajte ulje, patlidžan okrenite tako da mesnati deo bude u ulju, pored dodajte paprike, prekrijte folijom. Posle 30 minuta u tepsiju ubacite 4 čena belog luka i pecite još 20 minuta na 180 stepeni.
  4. Izvadite tepsiju i ostavite 5 minuta da se prohladi. Izvadite patlidžan i kašikom sastružite mesnati deo, pa stavite u multipraktik. Dodajte oljuštenu papriku i očišćen beli luk. Dodajte začine i izmiksajte lagano pulsirajući. Na kraju dodajte melasu od nara, izmešajte i ukrasite po želji.
  5. Ostavite na 30 minuta u frižideru da se ohladi i da se ukusi povežu. 



1 коментар:

  1. Divno si ga napravila.Kad spremam patlidžan ja ga rasečem pa posolim i ostavim d astoji. Nekkao so pokupi višak tečnosti pa bude manje vodnjikav.

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...