17. 10. 2010.

Pita sa višnjama

U ovom receptu nemamo precizne mere, iz jednog jedinog razloga - jer sve zavisi od sopstvenog ukusa, neko voli više višanja, neko manje... Ako imate više višanja, biće vam potrebno više šećera, ako niste ljubitelj oraha, možete ih izostaviti.

Potrebno je:

  • Šećer
  • Višnje (ja koristim zaleđene)
  • Ulje
  • 500g kora
  • Mleveni orasi

Priprema:


Priprema je ista kao i kod pite sa jabukama.

Obično pravim 5 rolni sa po 3 kore i uglavnom već sve radim odokativno. Ovo je postupak za pravljenje jedne rolne, koji se ponavlja za svaku sledeću. Ako su višnje zaleđene, nije ih potrebno odleđivati.

  1. Stavite tri kore jednu na drugu. Nauljite gornju koru, poređajte zaleđene višnje uz ivicu duže strane kore. Obilno ih pospite šećerom, taman toliko da šećer neutrališe kiselost višanja. Pospite ih sa 3 kašike mlevenih oraha.
  2. Bočne strane kora presavijte ka unutra, oko 2cm, da višnje tokom pečenja ne bi ispale iz kore. Urolajte celu pitu i stavite u prethodno nauljen pleh.
  3. Postupak ponovite toliko puta, koliko je potrebno da popunite ceo pleh.
  4. U šolju ili činijicu pomešajte 2 kašike ulja i 4 kašike vode i četkicom premažite kore. Krajevi kore su najdeblji i njih treba najviše premazati, kako bi se sprečilo da se u procesu pečenja stvrdnu.
  5. Kada završite sa pripremom, ostavite je 10 minuta da odstoji pre nego je stavite da se peče.
  6. Pecite na 170ºC, dok pita ne dobije zlatnobraon boju.

Kada je pita pečena i nakon što se ohladi, dobićete slasnu želatinsku masu od soka zaleđenih višanja.

Pita sa višnjama | © Magična Oklagija


Pita sa višnjama | © Magična Oklagija

Pita sa višnjama | © Magična Oklagija

Нема коментара:

Постави коментар