15. 11. 2011.

Čupavci

Ovaj kolač, sigurna sam, dosta vas ima negde zapisano i zna da napravi s obzirom da se pravi već decenijama. Ja ovaj recept imam sigurno 25 godina, a nisam ga pravila zadnjih 5 godina.
Od isprobavanja nekih novih kolača iz časopisa sa lepim primamljivim slikama ja sam zaboravila na ovaj stari i nekad često pravljeni kolač. Rešila sam da ga napravim, podelim recept sa onima koji ga nemaju i da ga uvek imam zapisanog, treba ga samo naći među onim silnim receptima i sveskama.
Našla sam ga, otkinut list, skroz masan da se slova jedva vide. Razlog više da ga odmah napravim i otrgnem od zaborava i obradujem svekrvu jer ona najviše voli ovaj kolač :-). Pomoću lupe uspela sam da pročitam recept, u kojem su mere u kašikama. Slatko, odmah se osetim nostalgično, i prionem na posao.


Potrebno je:

3 jajeta
20 kašika šećera
16 kašika ulja
23 kašike brašna
12 kašika mleka
1 prašak za pecivo

1 l mleka
4 štangle čokolade
100 g kokosa

Umutiti čvrst sneg od 3 belanceta sa 20 kašika šećera, kad je umućeno dodati jedno po jedno žumance. Dodati ulje, zatim brašno. Prašak za pecivo umutite u onih 12 kašika mleka i dodajte testu. Dobro izmešajte i sipajte u nauljen i brašnom posut pleh. Pecite na 170 stepeni 15-20 min, probajte čačkalicom da li je kolač dobro pečen.  Ohlađen kolač isecite na kockice.
Ugrejte mleko i dodajte mu otopljenu čokoladu. Sve zajedno mešajte i grejte dok ne dobijete ujednačenu masu i boju bele kafe, mleko ne treba da se kuva.
U veći tanjir sipajte otprilike šećer u prahu i kokos.
Kockice stavite na viljušku, umočite u mleko sa čokoladom zatim u kokos.



2 коментара:

  1. I mene hvata nostalgija dok gledam ove tvoje čupavce:) Kao dijete bila sam luda za njima, to mi je bio najmiliji slatkiš. Baš je lijepo što si postavila ovaj recept!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala. Imam dosta recepata zbog kojih sam nostalgična. Nekada su na kesicama vanilin šećera i praška za pecivo bili recepti, ja sam sve to marljivo prepisivala. Moraću i njih jednom da napravim i objavim.

    ОдговориИзбриши