20. 12. 2011.

Pogača cvet 2

Obično smo nedeljom kod kuće svi zajedno. Ali ni to ne traje dugo, do podneva, zato nam je doručak zajednički obrok i uvek volim ujutru da spremim pogaču. Vruća pogača, svi na okupu, nema ništa lepše. Trenutno nam je jedan član porodice daleko, ali kad budemo otišli u goste prvo što ću umesiti biće upravo pogača.
Kvasna testa mi nekako bolje idu nego pravljenje kolača. Za kolače i torte treba strpljenja, tako da sam ovu pogaču pravila bez mera, po osećaju. Pokušaću da vam objasnim kako najbolje da dođete do neke svoje mere.


Potrebno je:

1/2 kvasca svežeg
brašno
voda
so, šećer,
1 margarin

Margarin izvadite iz frižidera da se ugreje, isecite ga na četvrine, biće vam lakše za premazivanje.
U veću šolju, izmrvite kvasac, dodajte kašičicu šećera, sipajte mlaku vodu i ostavite da kvasac nadođe.
Za to vreme prosejte oko 400 g brašna i sipajte u vanglicu u kojoj ćete da mesite. Imajte sa strane još brašna jer će vam trebati za dodavanje, bolje je zamesiti sa manjom količinom brašna i dodavati nego da vam testo bude tvrdo. Dok budete mesili imaćete osećaj da li treba da se doda još brašna. Posolite brašno sa dve kašičice soli.
Kad je kvasac uskisao, dodajte ga u brašno i polako mesite, svaki put kad dodajete brašno dodajte po jednu šaku i mesite i tako radite dok vam se ne odlepi sa ruke. Testo treba da bude meko zamešeno i da se ne lepi. Očistite ruke, testo izvadite iz vanglice i na radnoj površini mesite još malo. Pokrite testo vanglom i ostavite da se odmori 30 min.

Pospite brašnom testo i razvite oklagoijom što tanje možete. Uzmite kocku margarina i prstima ga nanosite na testo. Presavijte ga, prvo gornji deo do pola, pa donji deo do pola, pa sa leve strane deo i na kraju sa desne strane deo stavite tako da bude preklopljeno. Tako uradite još dva puta, bez odmaranja. Kad razvlačite, testo će imati mehuriće pazite da vam ne puknu, pažljivo razvlačite testo. Treći put kad razvučete i premažete margarinom, gledajte da testo razvučete da bude što tanje, testo urolajte kao rolat.

Tepsiju premažite margarinom koji vam ostane na pakovanju.  Izmerite visinu tepsije, moja je bila 2 prsta, pa sam sekla parčiće veličine 3 prsta.
Rolat još rukama malo pritisnite da se izduži i secite parčiće i ređajte u tepsiju. Ostavite 30 min da se testo odmori. Pecite na 180stepeni 45 min. Gotovo izvadite iz rerne i prekrijte krpom, ostavite da se ohladi.
Nije nimalo komplikovano, ali ako nisam bila jasna a neko želi nešto da pita ja ću mu drage volje pomoći.


Нема коментара:

Постави коментар