10. 1. 2012.

Torta sa višnjama

Januar je mesec pun praznika, slava, a za nas i pun rođendana. Sličnu tortu imam već na blogu pod nazivom torta sa ribizlama, ali za ovaj rođendan slavljenik se izjasnio za varijantu sa višnjama.
Recept za ovu tortu ću poslati i za kuvarigricu sa temom višnje.

Potrebno je:
za koru
2 jajeta
60 g šećera
60 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Odvojte belanca od žumanaca. Belanca umutite sa 30 g šećera, i isto tako umutite žumanca sa 30 g šećera. U brašno dodajte prašak za pecivo i dobro promešajte. Sastavite belanca sa žumancima i dodajte brašno i lagano sve promešajte lopaticom. Sipajte u  pleh (ja koristim kalup sa štipaljkom 26 cm) i pecite 12 min na 180 stepeni.

300 g zaleđenih višanja
150 g šećera
2 kesice želatina
100 ml vode

Višnje stavite u cediljku i pustite da se odlede. Sok koji ste dobili od višanja pomešajte sa želatinom. u šerpicu sipajte šećer i vodu i napravite sirup kao za baklavu, kad počne da peni sipajte višnje. Pustite da se višnje kuvaju toliko da prime sjaj, oko 5 minuta. Ostavite da se prohladi. Procedite višnje.
Višnje poređajte preko kore. Sok koji vam je ostao stavite na ringlu i podgrejte ga, dodajte želatin. Sok ne sme da vri, želatin treba samo da se otopi. Skloniti da se ohladi, za to vreme umutite 0,5 l slatke pavlake.
0,5 l slatke pavlake
700 ml kisele pavlake 20% mm

U činiju sipajte kiselu pavlaku, dodajte deo umućene slatke pavlake i dodajte sok sa ohlađenim želatinom, vodite računa da se želatin ne ohladi previše neće se sjediniti sa pavlakama.
Krem sipajte preko kore sa višnjama. Ostavite da se ohladi. Preko ohlađene torte dodajte ostatak umućene slatke pavlake.  Najbolje je tortu ostaviti preko noći da se ohladi.
Htela sam da ova torta bude malo svečanija pa sam joj dodala i ujedno prvi put sam radila sa transferima. Isekla sam trake debljine torte, otopila belu čokoladu, sipala preko transfera, sačekala da se malo ohladi i prilepila je uz tortu. Polako sam skidala foliju pazeći da čokolada ne pukne.
Znam da nisam bila baš najjasnija ali lakše je uraditi nego objasniti.



Нема коментара:

Постави коментар