Ovu interesantnu biljku sam prvi put videla upravo danas u prodavnici i kao po običaju - povrća nikad dosta, tako da sam je kupila (iako nisam bila sigurna kako se pravilno akcentuje njeno ime). Gospođa na kasi me pita kako ću to spremati, a ja ni sama nemam pojma, očigledno je da se radi o biljci koju slabo poznajemo. Ali i uprkos tome, jedino što znam je da je neću baciti :)
Malo sam istraživala i ispostavilo se da matovilac važi za najzdraviju zeljastu biljku. Bogat je provitaminom A, vitaminima B kompleksa, sadrži tri puta više vitamina C od zelene salate, obiluje gvožđem, folnom kiselinom, kalijumom, kalcijumom i mnogim drugim hranljivim materijama - prava je riznica zdravlja. Uzgaja se kao salata i kažu da uopšte nije zahtevan. Njegova sezona je zima, ne mrzne i može da izdrži veoma niske temperature. Matovilac, ipak, u frižideru može izdržati svega nekoliko dana pre nego što listovi počnu da venu.
Zato je najbolje iskoristiti ga maksimalno dok ga ima. Koristi se prevashodno u salatama, ali se dobro slaže i sa mesom, orašastim plodovima, odličan je u pestu, u napicima...
Ideju za dresing sam dobila gledajući kanal o hrani gde su kuvari iz Holandije, 24 kitchen, i moj omiljeni kuvar je Rudolf.
Za salatu je potrebno:
- 50 g matovilca (ja sam kupila 100 g, cena mu je prilično visoka)
- 1/2 glavice crnog luka
- 1 kašičica senfa (ja sam stavila dižon krupno mleveni)
- 1 zelena kisela jabuka
- 1 rotkvica, iseckana tanko na listiće
- so, biber
- ulje, sirće
Priprema:
- Jabuku isecite na kockice, matovilac operite i sastavite sa jabukama.
- U činiji napravite dresing: sitno naseckan crni luk, senf, so, biber, ulje, sirće, sve dobro izmešajte i prelijte preko salate.
- Dodajte rotkvicu iseckanu na listiće.
Ja sam oduševljena ukusom ove salate. Dresing podiže salatu i daje joj izvanredan ukus, prosto je teško objasniti. Zato vam preporučujem da probate.
Nikad nisam obožavala zelene salate, ali dok sam bila mala, voljela sam matovilac, i baka ga je obavezno sijala u vrtu. Što sam bivala starija sve manje sam jela takve zelene salate, pa se i matovilac našao na "crnoj listi". Zadnjih godina skoro sam posve prestala jesti zelenu salatu, uopće me ne privlači. No, baš neki dan mi je mama u vrtu nabrala matovilac, pa sam nakon duuuuuuuugo vremena pojela (zelenu) salatu od matovilca. To je bilo prvi, a možda i zadnji put u 2012. godini da sam jela zelenu salatu, jer te salate mi uopće ne fale, jednostavno ih ne volim.
ОдговориИзбриши:-)Probajte da napravite ovako salatu, sa ovim dresingom, sigurno će vam se svideti.
ОдговориИзбришиJako popularna salata i u Danskoj. Super recept za dressing. Pozdrav
ОдговориИзбриши:-) Veoma zdrava salata, pročitala sam da ima više gvožđa od spanaća.
ОдговориИзбриши