12. 2. 2013.

Bademovo mleko

Domaće bademovo mleko / Homemade almond milk - Magična Oklagija

Prošle nedelje smo imali veliki izazov u ishrani, Đole je odlučio da na nedelju dana bude vegan.
Naravno, imao je moju potpunu podršku što se tiče kupovine i odabira namirnica, a naravno i u pripremanju obroka. Neke recepte koji mogu da budu veganski već sam imala na blogu, tako da smo i njih iskoristili. S obzirom da nije koristio nikakav proizvod životonjskog porekla (meso, jaja, mleko), napravili smo bademovo mleko.
Recept je pronašao u jednom kuvaru, mnogo pre nego je i odlučio da bude sedmodnevni vegan.
Mleko je veoma lako napraviti.

Bademi su izuzetno zdravi, sadrže čitavu lepezu hranljivih sastojaka neophodnih svakome ko vodi računa o svojoj ishrani (ali i onima koji se ne opterećuju previše), između ostalog sadrže proteine, vitamin E, gvožđe, mangan, magnezijum, kalcijum itd. Badem sadrži više proteina i vlakana od većine drugih orašastih plodova, bogat je mononezasićenim mastima (dobre vesti za sve sa povišenim nivoom holesterola) a u poređenju sa svim orašastim plodovima, imaju i najveću koncentraciju jedne vrste vitamina E.

Treba naglasiti da je ovaj badem koji koristimo u svakodnevnoj ishrani poznat kao slatki badem, dok onaj drugi znamo kao gorki badem. E, sad, zašto je to bitno? Gorki badem je koristi u alternativnoj medicini. Dosta se govorilo o vitaminu B17 i cijanidu koji je prisutan u gorkim bademima, naime smatra se da ubija ćelije raka i pomaže u ponovnoj izgradnji imuniteta. Internet je pun tekstova i saveta o upotrebi gorkog badema. Nasuprot tome stoji američka Uprava za hranu i lekove koja se protivi ovoj praksi i čak upozorava pacijente na opasnosti i štetne posledice koje su nužni rezultat upotrebe gorkog badema. Sigurno se sada pitate kome onda verovati i da li je zaista opasno dati šansu gorkom bademu, i to je sasvim opravdano pitanje. Jednostavno, status kvo nudi mnoga oprečna mišljena i tvrdnje, a reklo bi se da konsenzus nije na vidiku (zamislite samo šta bi to značilo).

Da se vratimo na slatki badem. Badem je mnogostran, možete ga koristiti na razne načine, na primer: ako ste intolerantni na laktozu ili jednostavno želite zdraviju alternativu kravljeg mleka, onda je ovaj recept savršen za Vas; zatim ga možete koristit u pestu kao zamenu za pinjole (iako su i bademi skuplji, značajno su pristupačniji od pinjola), možete kikiriki puter zameniti domaćim bademovim puterom (badem ima manju koncentraciju zasićenih masti i bogatiji je gvožđem i kalcijumom od kikirikija), koji će sigurno biti bolji od kupovnog, neko koristi cvetove badema za čaj itd.

Skoro sam prelistavala kuvar jedne američke blogerke, koja je poreklom iz Indije, i naišla sam na recept za potopljene bademe. Bademi se jednostavno potope i kad nabubre spremni su za upotrebu, toliko je jednostavno. Ona je to predložila kao doručak ili zdraviju grickalicu koju uvek ima sa sobom ili u teglici u kolima. Što se tiče potapanja, Kris Kar u svojim knjigama preporučuje potapanje od 8 sati do preko noći.

Neke od informacjia koje sam gore spomenula se oslanjaju na knjigu Foods for Health, koju sam nedavno dobila. Pročitala sam da se, iako izvorno potiče sa Bliskog istoka, 80% svetskog badema uzgaja na kalifornijskim plantažama, koje se sve više suočavaju sa problemom opadanja pčelinje populacije, a smatra se da su za to kriva upotreba pesticida.

Bademovo mleko

Bademovo mleko je zdravija i veoma ukusna zamena za kravlje mleko. Jednostavno se pravi, nema aditiva, dodatih šećera, holesterola, laktoze, sadrži oko 50% preporučenog dnevnog unosa vitamina E, koji će se pobrinuti za Vašu blistavu kožu, a i boljeg je ukusa od kravljeg mleka. Bademovo mlkeo je kremasto i savršeno je u kolačima i kafama.

Potrebno je:

  • 1 šolja* sirovog badema
  • 2 šolje vode
  • med, cimet, kakao (prema ukusu)

mi nismo dodavali med, jer je Đole alergičan na njega.

*Šolju koju koristite za merenje badema iskoristite i za merenje vode.

Priprema:

  1. Sipajte badem u činiju i prelijte ga hladnom vodom. Ostavite da odstoji 6 sati.
  2. Prospite vodu, badem stavite u blender, dodajte dve šolje sveže vode. Odmah dodajte med, ako želite.
  3. Sve izmiksajte i dobili ste sveže domaće bademovo mleko.
  4. Procedite mleko, bademovu gustu masu možete koristiti za kolače.

Ako želite da dodate još ukusa svom bademovom mleku, kao što sam pomenula u sastojcima,možete mu dodati cimet, kakao, med ili nešto drugo u skladu sa svojim ukusom.

Domaće bademovo mleko / Homemade almond milk - Magična Oklagija
Domaće bademovo mleko / Homemade almond milk - Magična Oklagija
Domaće bademovo mleko / Homemade almond milk - Magična Oklagija


Neki od recepata pogodnih za vegansku ishranu su pobrojani ispod, uz male izmene, ako ne koristite kravlje mleko, možete dodati bademovo, koje je ukusnija i zdravija alternativa.


Salata sa pšeničnim klicama i bundevom

Pire sa bundevom

Salata sa bundevom

Pita sa pirinčem 

Salata od plavog patlidžana

Namaz od  tofu sira 

3 коментара:

  1. bademovo mlijeko obozavam iako ga ne pravim cesto (a da i ne pominjem da ono iz domace izrade nema nikakve veze sa onim kupljenim).. i super je sto se sve moze iskoriti! =)

    p.s. kod mene imas dosta vegan recepata ako ti zatreba ideja ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Jovanka :-)
    Rado ču pogledati tvoje recepte.

    ОдговориИзбриши
  3. budući da ne podnosim najbolje kravlje mlijeko, jako mnogo pravim ovakva alternativna, bademovo mi je jedno od dražih

    ОдговориИзбриши