Savršen početak dana, parče ovog hleba i šolja čaja, šta ćete više.
Pun ukus limuna i božanstvene borovnice.
Kao i u hlebu od banana, postoje suvi i mokri sastojci, koje spajate na kraju u jedinstven ukus.
Sve što vam je potrebno:
240 g brašna + 1 kašika za borovnice
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
"Mokri sastojci"
3 jajeta
200 g šećera
120 ml ulja
2 kašičice rendane kore limuna
1 kašičica ekstrakta vanile
240 ml jogurta
200 g borovnica
1. Uključite rernu na 180 stepeni.
2. Odgovarajući pleh nauljite i pospite ga brašnom, ostavite sa strane.
3. U činiju sipajte brašno, prašak za pecivo i so, i promešajte lagano.
4. U mikseru umutite jaja, šećer, ulje, jogurt, vanilu, koru od limuna (ovo je redosled kojeg se ja držim).
5. Polako dodajte suve sastojke (ja ih dodajem iz tri puta) i sve sjedinite.
6. Borovnice stavite u činiju i sipajte preko njih 1 kašiku brašna, polako promešajte da se borovnice oblože brašnom.
7. Dodajte borovnice smesi za hleb. Polako lopaticom promešajte da se sve sjedini.
8. Masu sipajte u kalup i pecite na 180* oko 50 minuta, najbolje će biti da izvršite proveru štapićem za ražnjić (čačkalica je kratka)
Dok se kolač peče pripremite 70 ml soka od limuna i 70 g šećera.
Kada je kolač pečen, ostavite ga još 10 minuta da se prohladi.
Za to vreme prokuvajte sok od limuna sa šećerom, da se otopi.
U kolaču, pomoću štapića, napravite rupice, i sipajte sirup. Moraćete malo da se potpomognete četkicom.
Ostavite da se ohladi.
Ohlađen kolač izvadite iz kalupa.
150 g šećera u prahu
2-3 kašike soka od limuna
U činiju stavite šećer i postepeno dodajte sok. Glazura treba da bude gusta (da u isto vreme može da se razmaže), zato dodajte jednu po jednuu kašiku, postepeno mešajući, tada ćete moći sami da procenite da li treba dodati još soka.
Glazuru prelijte preko kolača i pustite je da curi sa strane.
Uživajte!
Meni je najveći problem sačekati da se kolač ohladi.
Pa ovo bi mogli i odlični mafini da budu baš sa ovim sirupom i glazurom ovakvom.
ОдговориИзбришиNaravno, vredi probati.:-)
ОдговориИзбриши