2. 12. 2015.

Reform torta

Reform torta ~ Magična Oklagija

U nedelju smo proslavili godišnjicu braka u krugu porodice, uz lep ručak i Reform tortu. Jedina reforma koja nam je bila potrebna nakon svih ovih godina je upravo ta koja se našla na stolu, čokoladna i bogata orasima. :-)

Potraga za originalnim receptom na internetu nije dala značajnije rezultate. Nailazila sam na različite količine jaja, razne dimenzije tore, sečenje kora na šnite. Ja sam htela da moja torta bude standardnog oblika, tako da sam našla neku svoju meru.

Reform torta

Potrebno je:


Za 1 koru potrebno je (ispecite 4 kore):
  • 4 belanceta
  • 120g šećera
  • 120g oraha
Za fil:
  • 16 žumanaca
  • 250g šećera
  • 250g margarina
  • 120g čokolade
Za dekoraciju:
  • seckani orasi
  • Za ganaš 250g čokolade + 250ml slatke pavlake

PRIPREMA:

  1. Ugrejati rernu na 170°C.
  2. U mikseru mutite belanca 2 minuta, dodajte šećer. Nastavite da mutite dok belanca ne budu čvrsto umućena. Isključite mikser i postepeno dodajte orahe i špatulom lagano promešajte, vodeći računa o tome da vazduh ne izađe iz belanaca.
  3. Pleh dimenzije 30x20cm obložite papirom za pečenje, sipajte umućena belanca i pecite 13 - 15 minuta, dok kora ne dobije svetlobraon boju. Izvaditi koru i osaviti da se ohladi. Postupak ponoviti još 3 puta, da dobijete ukupno 4 kore.
  4. Počnite sa pripremom fila: u mikseru umutiti žumanca sa šećerom, pa kuvati na pari. Ostaviti da se ohlade i povremeno ih promešajte, kako se prilikom hlađenja ne bi uhvatila korica.
  5. Posebno otopite čokoladu na pari. U mikseru umutite margarin, dodajte otopljenu čokoladu i ohlađena žumanca. Špatulom dobro izmešajte da se sve sjedini, da dobijete homogen, gladak fil.
  6. Skinite kore sa papira i počnite da filujete.
  7. Nafilovanu tortu staviti u frižider na nekoliko sati da se dobro ohladi, da biste potom mogli da je ukrasite.
  8. Ja sam svoju tortu prelila ganašom i ukrasila orasima.
  9. Ganaš: 250g čokolade nožem iseći na sitne komade i staviti u činiju. U šerpici ugrejati 250ml slatke pavlake (ne sme da provri). Vrelu pavlaku preliti preko čokolade i mešati dok se čokolada skroz ne otopi. Konstantno mešajte dok se ganaš ne prohladi. Prohlađen ganaš preliti preko torte - krenuti od sredine, gurajući ga špatulom ka ivicama.
  10. Iseckane orahe dlanom lepiti na stranicama.
  11. Tortu vratiti u frižider na hlađenje. Gotovo :-)
Reform torta ~ Magična Oklagija

Reform torta ~ Magična Oklagija

Reform torta ~ Magična Oklagija
Reform torta ~ Magična Oklagija

Reform torta ~ Magična Oklagija
Reform torta ~ Magična Oklagija

Reform torta ~ Magična Oklagija

3 коментара: