28. 11. 2011.

Saće od krompira

Ostalo mi je pire krompira od ručka, pošto nije vreme za razbacivanje rešila sam da ga iskoristim. Imam već jedan recept sa preostalim pireom, htela sam nešto drugo da probam. Našla sam u jednom časopisu od jedne gospođe recept, malo sam ga promenila i napravila. U receptu su stavljene tačne mere, međutim ja sam imala više pirea nego šro je u receptu, ja ću vama prepisati recept, tako da sam sama prema osećaju pravila saće. Važno je da po malo dodajete brašno i da dobite testo koje se ne lepi za ruke.  U mom pireu je bio i muskatni oraščić, čisto da se zna. Pustite mašti na volju.
Negde na sredini odrade recepta pala mi je na pamet pomisao da sam mogla ovaj praziluk da stavim u testo i dobijem sasvim drugi ukus, ali nema veze. Mi volimo ukus praziluka tako da sam ja pravila sa dva fila. Izdinstala sam  praziluk, posolila, stavila 1 kašičicu kima. Kad se ohladio podelila sam ga na dva dela, jedan deo je bio sa sirom, u drugi deo sam stavila iseckanu šunku. Tosu izmene koje sam ja napravila, ali sledeći put ću sigurno staviti praziluk u testo i praviti male loptice. Evo recepta.

Potrebno je:
za testo

400 g brašna
125 g masti
125 g pirea
1 jaje
125 ml mleka
1/2 kocke svežeg kvasca
1 kašičica soli, šećera

Za fil:

400 g mlevenog mesa
150 g šampinjona
1 glavica crnog luka
4 kašike ulja
150 g kačkavalja
2 kašike paradajz pirea
mešavina začina
biber
 1 jaje, susam

Izmrviti kvasac, dodajte mleko, šećer, so, 1 kašičicu brašna. Promešajte i ostavite da nadođe.
U vanglicu sipajte preostali pire, dodajte mast( može i ulje)  jaje, nadošao kvasac. Zamesite testo i ostavite da odstoji u frižideru 2 sata. Za to vreme napravite fil. Ja ću vam napisati fil iz orginalnog recepta a vi možete da radite šta vam je volja.  MIslim da je previše truda da bi se samo iskoristio preostali pire, ali izbor je vaš.
Izdinstati luk, dodati mleveno meso. Dodati šampinjone, dinstati dok meso ne bude gotovo i ne ispari suvišna tečnost. Pred kraj dodati paradajz pire i začiniti po ukusu.
Testo izvadite iz frižidera, rastanjite ga na 0,3 cm. Okruglom modlom prečnika 10 cm, ( ja sam koristila manju činiju)  vaditi krugove.  Na krug staviti fil, i spojiti krajeve i napravite male kuglice.
Tepsiju nauljite i pospite brašnom, ređajte kuglice, da slepljeni krajevi budu okrenuti na dole, ne moraju da budu jedna do druge, ostavite prostora da naratu.
Premžite umućenim jajetom i pospite susamom.
Pecite na 200 stepeni  oko 35 min dok ne dobiju lepu boju kao ove na slici :-).


Нема коментара:

Постави коментар