Heljda je nepravedno zanemarena u ishrani, ali u poslednje vreme mnogo se radi na promociji iste kao zdrave hrane.
Na žalost, kad nam je zdravlje narušeno mi se brže bolje setimo heljde. Tako sam i ja upravo počela da koristim heljdu i heljdino brašno. Sa vama delim prvi od niza recepata koje ću spremati sebi za obroke.
Ovo jelo je veoma ukusno i može vam biti prilog ili glavno jelo, u mom slučaju bilo je glavno jelo sa salatom od paradajza.
Na žalost, kad nam je zdravlje narušeno mi se brže bolje setimo heljde. Tako sam i ja upravo počela da koristim heljdu i heljdino brašno. Sa vama delim prvi od niza recepata koje ću spremati sebi za obroke.
Ovo jelo je veoma ukusno i može vam biti prilog ili glavno jelo, u mom slučaju bilo je glavno jelo sa salatom od paradajza.
Za ovo jelo potrebno je:
- 150 g heljde u zrnu
- 1 kocka za supu od povrća
- 1 kašika koncentrata od paradajza
- 1 kašičica karija
- 1 kašičica majorana
- lovorov list, čen belog luka
- 1 praziluk
Priprema:
- Odmerite heljdu i potopite je u vodi da preko noći nabubri.
- U šerpu stavite kocku za supu i kašiku koncentrata paradajza.
- Sipajte 1 litar tople vode i promešajte da se kocka i koncentrat istope.
- Dodajte kari, majoran, lovor i beli luk.
- Dodajte nabubrelu heljdu i stavite da se kuva.
- Kuvajte na srednjoj temperaturi 35-40 minuta, ili dok sva voda ne ispari.
- Na kraju kuvanja dodajte iseckan praziluk i sve promešajte.
Heljdu možete ostaviti gustu ili kao čorbu sa malo tečnosti, vaš izbor.
Uživajte u zdravom obroku!
Нема коментара:
Постави коментар