Ovih dana sam probala nove recepte od sremuša, a jedan od njih je i recept za ovu ukusnu čorbicu. Kao što znamo, sremuš je izuzetno zdrav, naročito u prvim mesecima proleća. Jedini problem je što mu je sezona jako kratka, stoga požurite na pijacu, bila bi šteta propustiti ovaj superzeleniš i priliku da od njega napravite nešto zdravo i ukusno.
Priprema:
Suve vrganje zalijte mlakom vodom i ostavite da nabubre.
Napomena: Sami procenite količinu vode koju ćete dodati, u zavisnosti od broja ljudi za koje kuvate.
Čorba iz šume
Potrebno je:- 1 glavica crnog luka
- 2 krompira
- 1 veza sremuša
- 1 kocka za supu (posna)
- 1 kašičica šećera
- 1 l tečnosti
- Šaka suvih vrganja
Priprema:
Suve vrganje zalijte mlakom vodom i ostavite da nabubre.
- Luk sitno iseckajte i dinstajte sa kašičicom šećera i kockom za supu.
- Krompir iseckajte na sitne kockice i dodajte luku.
- Odmah dodajte iseckan sremuš. Promešajte.
- Dodajte potopljene i iseckane vrganje. Dodajte tečnost u kojoj su bile pečurke.
- Ostavite 20 minuta da se kuva na laganoj vatri. Sve izmiksajte štapnim mikserom i dobili ste čorbu neverovatnog ukusa koja može da vam bude obrok.
Napomena: Sami procenite količinu vode koju ćete dodati, u zavisnosti od broja ljudi za koje kuvate.
Pa, dobro, sta je SREMUS? Nigde da nadjem odgovor iako je zimski period!
ОдговориИзбришиSremuš je divlji beli luk, bere se u rano proleće u šumi.
Избриши